Producții de top cu hibrizii de pepene Syngenta

syngenta BZ

Syngenta continuă şi în această vară evenimentele dedicate horticulturii, reprezentanţii companiei invitându-i pe fermieri în data de 20 iunie a.c., în localitatea Pogoanele din judeţul Buzău, pentru a vedea lotul demonstrativ de pepeni din ferma Marian Căpriță.

Participanții s-au putut convinge la fața locului de performanța hibrizilor și tehnologiilor Syngenta. Echipa prezentă la eveniment a fost formată din Vasi Hoarcă, director național de vânzări semințe de legume, Ramona Grama, reprezentant marketing, Iulian Zafiu, reprezentant tehnic și de vânzări semințe legume, sud-estul României, Aurel Catrina, reprezentant tehnic și de vânzări semințe legume sud-vestul României, Nicu Chilafu și Marieta Larion, reprezentanți tehnici culturi speciale.

În deschidere, Iulian Zafiu a mulţumit invitaților pentru prezenţă, dar şi gazdei evenimentului, fermierului Marian Căpriță, pentru sprijinul acordat. „Vă prezentăm astăzi un lot demonstrativ în care au fost cultivaţi hibrizi de pepene din portofoliul companiei, pentru a constata performanța și a arăta avantajele oferite de Syngenta”, a spus Iulian Zafiu.

Fermierii au putut observa în lotul demostrativ hibrizi de pepeni verzi Syngenta, altoiţi pe cei doi portaltoi Emphasis şi Carnivor, influenţa portaltoiului fiind uşor de observat. “Este vizibilă vigoarea şi producţia mai ridicată la plantele altoite în condiţiile climatice dificile ale acestui an. Alegând hibrizii şi portaltoii Syngenta aveţi siguranta succesului!”, a declarat Aurel Catrina.

„Piața este într-o continuă schimbare, iar acest aspect face ca firma Syngenta să acorde o atenție deosebită atât cerințelor consumatorilor, cât și a fermierilor. Astfel, compania noastră a introdus anul trecut peste 20 de hibrizi noi, printre care și de pepeni. La cererea fermierilor am venit cu hibrizi ce produc pepeni care să nu mai depășească 10 kg”, a mai adăugat Iulian Zafiu.

Specialiștii Syngenta au detaliat calitățile hibrizilor din portofoliu, trecând  în revistă varietăţile de pepene verde și galben, evidențiind pentru fiecare hibrid potenţialul productiv, greutatea medie, culoarea, gustul şi consistenţa pulpei fructului. Printre hibrizii prezentați s-au evidențiat: Sorento F1, Mirsini F1, Romantic F1, Romanza F1, Topgun F1, Karistan F1, Arashan F1 şi Fascination F1. Totodată, au fost aduși în atenție atât hibrizii noi de pepene verde, Mirza F1, Morena F1 şi Lorian F1 (WMH4715), cât și cei de pepene galben de tip ananas, Flander F1, respectiv de tip cantalup, Arapaho F1.

Mirza F1 este un hibrid de pepene verde, tip Crimson, extratimpuriu, cu formă rotundă. Culoarea pulpei este de un roșu intens, cu semințe mici și puține. Miezul este crocant și prezintă un gust foarte bun. Culoarea externă este de un verde închis cu dungi mai deschise, ușor de recunoscut de către consumatori, iar coaja este subțire. Plantele leagă chiar și la temperaturi scăzute, ce apar frecvent la plantările foarte timpurii. De asemenea, se remarcă prin producție timpurie mare și o rezistență bună la transport.

Hibridul de pepene tip Sugar Baby, Morena F1, nu formează semințe. Acesta prezintă o calitate foarte bună a fructelor, remarcându-se printr-un gust deosebit și prin conținutul ridicat de zahăr. Culoarea externă este negru, iar culoarea miezului este roșu. Se caracterizează prin vigoare medie și o capacitate mare de legare. Ca polenizatori, pot fi folosiți hibrizii Syngenta cu aceeași perioadă de vegetație (Sorento și Romanza).

Lorian F1, un hibrid testat sub nume de cod 4715, a intrat pe piață din acest an cu noua denumire. Este un pepene cu coajă neagră, de tip Sugar Baby, cu o greutate medie de 7-8 kg, iar altoit ajunge la 9 kg. Are un gust foarte dulce și bun, iar avantajul este că are o perioadă de vegetație scurtă de 60-65 de zile.

Hibridul timpuriu de pepene galben de tip ananas Flander F1 a fost lansat anul trecut. Plantele au o vigoare medie și o capacitate mare de legare. Fructele se remarcă prin coacere uniformă și concentrată, iar pulpa are culoare alb-gălbuie, aromă și gust excelente. Forma fructului este ovală, iar coaja este rugoasă. Se remarcă prin rezistență bună la transport, iar pentru altoire este compatibil cu Carnivor F1.

Noutatea pe segmentul de pepeni galbeni este dată de hibridul Arapaho F1, de tip cantalup, care are coaja vărgată, greutatea medie fiind de 1 kg. Pulpa este de culoare portocalie, are un gust dulce și o aromă foarte plăcută.

Pentru lotul demonstrativ de pepeni au fost aplicate două fungicide de succes marca Syngenta, Cidely® Top și Ortiva® Top.

La final, reporterul Business Press Agricol a stat de vorbă cu domnul Marian Căpriță, gazda evenimentului, care a declarat: „Echipa Syngenta este una extraordinară, fiind formată din tineri specialişti foarte bine pregătiţi, care au fost alături de noi în permanență cu sfaturi și informații utile, iar acum, la final, ne bucurăm împreună de rezultatul muncii noastre prin aceste loturi demonstrative de excepţie. Reprezint Cooperativa Agricolă Pepeni de Pogoanele din care facem parte 6 membri și împreună cultivăm 150 de hectare numai cu pepeni.

Syngenta este partenerul cel mai mai important al nostru, pentru că 90% din portofoliul de hibrizi și tratamentele fitosanitare pe care le folosim sunt de la această companie. Cultivăm hibridul Sorento F1 pentru extratimpurietate, hibridul Topgun F1, care este mai tardiv, Mirsini F1, care are un conținut ridicat de zahăr, Morena F1, un pepene cu coajă neagră fără semințe, noul hibrid de tip Sugar Baby, Lorian F1, dar și pepenele galben de tip cantalup, Arapaho F1. Ca tratamente am folosit fungicidele Cidely Top și Ortiva Top.

Avem certificare recunoscută internațional și folosim numai produse omologate, iar Syngenta ne-a ajutat foarte mult în acest sens. Obţinem o producție de 100-150 kg/ha și comercializăm prin contract în cele mai importante hipermarketuri din țară, dar foarte important este că exportăm şi în țări precum Polonia și Cehia. Cooperativa deține o flotă de camioane, departament comercial, iar anul acesta am reușit să realizăm și un depozit frigorific modern.

Mesajul meu pentru colegii fermieri este să facă lucrurile cât mai profesionist, să folosească tehnologii performante și să se asocieze în cooperative, pentru că numai așa vor reuşi să vândă în siguranță în hipermarketuri.”