Tehnologia Corteva Agriscience la cultura de grâu, prezentată fermierilor din Argeş

cortevaarges

Compania Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultură a DowDuPont a continuat seria evenimentelor organizate în câmp în această perioadă, invitându-i pe fermieri în data de 31 mai, la ferma Fructigena din localitatea Lunca Corbului, jud. Argeș. Participanţii au vizitat loturile de cereale păioase, specialiştii companiei oferind toate informaţiile privind genetica şi tehnologiile aplicate.

Gazda evenimentului, Valentin Ilie, a avut cuvântul de deschidere, aducând în discuţie colaborarea cu Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultură a DowDuPont şi performanţa produselor utilizate. “Vreau să-i mulțumesc în primul rând reprezentantului Corteva Agriscience din zonă, Cosmin Cioboată, care a fost aproape zilnic la noi în fermă pentru a urmări evoluția culturilor. Este meritul cercetătorilor din cadrul companiei că avem posibilitatea de a folosi aceste produse inovatoare, fără de care nu am putea să facem performanță în agricultură. Produse precum Pallas, Floramix, Gallera, Evolus sau Treoris, ne asigură producții sigure și de calitate. 

Referitor la tehnologia folosită în cultura de grâu pe care o vom vizita, planta premergătoare a fost floarea soarelui, pe care am recoltat-o la începutul lunii septembrie 2017. Am efectuat două disciuri, apoi am aplicat 200 kg/ha de complex 18:46:0, iar pe 29 septembrie am semănat grâul, 600 boabe germinabile pe metru pătrat. În primăvară, la începutul lunii martie, am aplicat Nitrocalcar în doză de 500 kg/ha, la 20 aprilie am mai aplicat erbicidul Floramix, doză întreagă împreună cu fungicidul Evolus 0,75 l/ha și Lebosol Aminosol 2 l/ha. Pe 15 mai am venit cu fungicidul Treoris 2 l/ha împreună cu insecticidul Mospilan în doză de 100 gr/ha și 2 l Mixcereale de la Lebosol. Precipitații am avut doar în luna mai, 100 l/ha”, a menţionat Valentin Ilie.

Ulterior, s-a trecut la vizitarea loturilor înfiinţate cu grâu, cei peste 150 de fermieri convingându-se direct în câmp de eficienţa unor produse precum Evolus, Pixxaro+TBN, Cerlit, Floramix, Pallas, Lancelot Super, Mustang, Lontrel 300 și Bizon. Detaliile au fost oferite de echipa Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultură a DowDuPont, coordonată de Liliana Ciulu, director de vânzări. Specialiştii Cosmin Cioboată, Ciprian Păcuraru, Silviu Dumitru, Mircea Axinte, Ion Mutafa, Sorin Goiceanu şi Flavius Buleu au prezentat tehnologia aplicată la cultura de grâu, subliniind caracteristicile produselor din portofoliu şi avantajele utilizării acestora.

 

Evolus este un fungicid sistemic complex, cu acţiune preventivă, curativă și eradicantă. Produsul protejează foarte bine ţesuturile netratate și pe cele nou formate după tratament prin acţiunea sistemică și în stare de vapori. Modul de acţiune diferit al celor trei substanţe active (4% proquinazid + 16% tebuconazol + 32% procloraz) elimină riscul de apariţie a fungiilor patogeni rezistenţi. La grâu se poate aplica de la începutul alungirii paiului (stadiul de creștere BBCH 30) până la începutul înfloririi (stadiul de creștere 49-59) și poate fi inclus în programele pentru controlul bolilor cu unu sau două tratamente. Doza recomandată la cereale păioase este de 0,75 – 1 l/ha.

Pixxaro este un produs nou care oferă un control ridicat al buruienilor. Erbicidul conține o substanță activă nouă, haloxifen metil și fluroxipir. Are un mod de acțiune de tip auxinic și este important în managementul rezistenței buruienilor. Flexibilitatea foarte mare permite aplicare lui până la faza de burduf. La momentul aplicării, buruienile trebuie să fie răsărite, pentru că produsul are acţiune foliară. Efectul aplicării se observă foarte repede și nu are nici un fel de remanență. Este extrem de eficient pentru toate tipurile de samulastră. În lotul experimental, produsul a fost aplicat împreună cu tribenuron (TBN), pentru creșterea eficacității la combaterea speciei Cirsium arvense.

Cerlit este un erbicid sistemic cu flexibilitate în aplicare, destinat combaterii în postemergenţă a buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase. Produsul conține 250 g/l fluroxipir și este cel mai sigur în combaterea turiţei, a rugului de mure și a volburei. Cerlit se aplică direct pe buruiană, acționând până în rădăcinile subterane. Doza de aplicare pentru grâu este de 0,8 l/ha singur și 0,4 l/ha asociat cu alte produse. Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit este de 200-400 l/ha. Cerlit nu afectează germinaţia semințelor, astfel el poate fi utilizat cu succes în combaterea buruienilor dicotiledonate și din loturile semincere.

Floramix conține două substanțe active: piroxulam si florasulam, ambele molecule fiind de tip ALS (inhibitori de acetolactat sintază) cu translocare sistemică în plantă. Produsul poate fi utilizat postemergent, de la stadiul de 2-3 frunze la stadiul de două noduri (aplicare doar în primăvară). Pentru a obține cele mai bune rezultate, se recomandă să se erbicideze atunci când buruienile sunt în creștere activă. Combaterea este influențată de stadiul de dezvoltare a buruienilor, stadiile tinere de dezvoltare fiind mai ușor controlate. Floramix este erbicidul cu cel mai larg spectru de combatere. Doza generală recomandată este de 260 g/ha cu 0,6 l/ha adjuvant. Pentru combaterea speciei Apera spica venti, doza aplicată este de 120 g/ha și 0,6 l/ha adjuvant.

Pallas 75 WG este un erbicid sistemic, cu aplicare postemergentă, destinat combaterii buruienilor graminee și a celor cu frunză lată din culturile de grâu. Pallas inhibă acetolactat sintază (ALS), se translocă sistemic prin plantă, inhibând sinteza aminoacizilor principali ai plantei. Erbicidul se asimilează foliar, dar prezintă și un control rezidual de scurtă durată în sol, pentru buruienile nou apărute, în funcție de specie și condițiile de mediu. Creșterea buruienilor este stopată imediat după aplicare. Eficacitatea erbicidului Pallas 75 WG este îmbunătățită prin adăugarea de adjuvant recomandat și crește efectul de control al buruienilor sensibile în toate condițiile de mediu. Pallas 75 WG poate fi aplicat primăvara de la stadiul de 2-3 frunze la stadiul de 2-3 internodii.

Lancelot Super este un erbicid postemergent, selectiv pentru cereale păioase și porumb, cu acţiune asupra buruienilor dicotiledonate anuale si perene. Fiind un erbicid sistemic, pătrunde în principal prin sistemul foliar și secundar prin rădăcini. Lancelot™ Super prezintă un mod dublu de acțiune asupra buruienilor: florasulamul inhibă ALS, în timp ce aminopiralidul acționează ca o auxină sintetică. Ambele componente se distribuie sistemic în plantă și dereglează metabolismul plantei, afectând procesul de creștere și conducând în final la moartea buruienilor. Doza recomandată este de 33 g/ha postemergent (primăvara de la înfrățire până la formarea celui de-al doilea internod).

Mustang conține 6,25 g/l florasulam + 300 g/l acid 2,4-D EHE și este un erbicid sistemic postemergent, destinat combaterii buruienilor cu frunză lată din culturile de cereale păioase și porumb. Mustang penetrează foarte rapid suprafața foliară a buruienilor, migrând spre punctele de creștere ale acestora. Erbicidul are o fereastră foarte largă de aplicare, putând fi folosit de la începutul înfrățirii până la formarea a două internodii. Mustang este cel mai eficient erbicid în ceea ce privește combaterea samulastrei de rapiță și floarea soarelui, chiar dacă sunt rezistente la tehnologiile Express sau Clearfield. Erbicidul se aplică în doză de 0,4-0,6 l/ha, în 200-400 l/ha apă.

Lontrel 300 este un erbicid sistemic, selectiv la o gamă largă de culturi, pentru combaterea buruienilor compositate. Produsul este abosorbit uşor de către frunze, translocându-se în sistemul radicular al plantelor. Eficacitatea cea mai bună se obţine când este aplicat în faza de creştere activă a buruienilor. La cereale păioase, doza recomandată este de 0,3 – 0,5 l/ha, putand fi aplicat până la primul internod.

Bizon este un erbicid nou care va fi disponibil pe piață începând din toamna acestui an. Conține 3 substanțe active și oferă siguranță deplină odată cu erbicidarea din toamnă. Bizon controlează foarte bine tot spectrul de buruieni dicotiledonate și, în plus, este soluția perfectă pentru combaterea încă din toamnă a unor buruieni dificile precum Veronica și Iarba Vântului.

Reporterul Business Press Agricol prezent la eveniment a stat de vorbă cu fermierii.

Nicolae Ilie, administratorul firmei Fructigena cu sediul în loc. Costeşti, jud. Argeş, a spus: “Colaborarea cu Corteva Agriscience a început în urmă cu mulți ani. Lucrez cu Pioneer din 1998 pentru semințele de porumb și floarea soarelui, iar pe parcurs am continuat cu produse pentru sănătatea plantelor de la DuPont și Dow Agrosciences. De când aceste 3 companii s-au unit ne bucurăm de performanță cu produse precum Floramix, Pallas, Mustang, Gallera, Evolus, Treoris etc. Este un parteneriat extrem de serios între Corteva Agriscience și Fructigena, cu rezultate foarte bune. De asemenea, sunt foarte mulțumit de performanța geneticii Pioneer pentru hibrizii de porumb și floarea soarelui.

Administrez în județul Argeș 2.050 de hectare, fiind distribuite pe raza localităților Lunca Corbului – 1.100 ha, Costești – 800 ha și Mirosi – 150 ha. Structura culturilor pentru acest an este formată din floarea soarelui – 400 ha, porumb – 350 ha, grâu – 800 ha și rapiță – 500 ha. Toată floarea soarelui din ferma mea este cultivată cu hibrizii LE99 și LE25 de la Pioneer, iar la porumb 60% din suprafață este cultivată cu semințe Pioneer. Mesajul meu pentru toți fermierii este să folosească cu încredere produsele Corteva Agriscience și se vor bucura de producții bune și de calitate.”

Fermierul Dorinel Iancu din comuna Buzoeşti, jud. Argeș, a declarat: “Eu la bază sunt profesor de informatică și predau la Liceul Teoretic din orașul Costești, dar mă ocup şi de agricultură. Administrez 800 de hectare pe care le cultiv cu grâu – 200 ha, rapiță – 200 ha, floarea soarelui – 250 ha și porumb – 150 ha. Colaborez foarte bine cu Corteva Agricience și sunt extrem de mulțumit de performanța produselor de la această companie. Hibrizii LE99, LE25 şi P9903, mi-au adus producții bune și de calitate, chiar dacă condițiile climatice nu au fost atât de favorabile. Pentru tratamentul la grâu folosesc de 3 ani produsele Pallas și Floramix pentru că am probleme cu unele buruieni dificile, cum ar fi Iarba Vântului. Pe piață nu am găsit nici un alt produs care să combată cu succes aceste buruieni.

Mesajul meu pentru colegii fermieri este să folosească cu încredere produsele Corteva Agriscience, de la pesticide până la semințe, pentru că sunt extrem de eficiente și performante.”