Business Press Agricol

Agroalimentar

Zena – Tradiţie pe piaţa conservelor!

noiembrie 29, 2017 by admin in Agroalimentar, Companii

zena

Ramura industriei de procesare a cărnii şi-a adaptat activitatea la specificul şi gustul autohton, conform preferinţelor consumatorului român. De altfel, clientul final a rămas şi în prezent fidel pateului de ficat, al cârnăciorilor cu fasole, al cărnii de porc la conservă, ori al cărnii de vită în suc propriu. Asta nu înseamnă că prducătorii români de conserve de carne nu s-au abgradat noilor trenduri culinare. În această pagină vom face o radiografie a unei afaceri din industria alimentară, numită Zena.

Fabrica de conserve Zena are doi acţionari, Zenica Urloiu şi Alexandru Gavrilă. Firma a luat fiinţă în 1998, beneficiind de un contract în participaţiune cu Horticons Feteşti. În anul 2003, Zena este relocată în Domneşti, jud. Ilfov, prin cumpărarea unui fost abator intrat în faliment. Ulterior, în perioada 2005 – 2009 a avut loc retehnologizarea întregii unităţi, valoarea investiţiei ridicându-se la aproape1,5 mili­oane de euro. Astăzi, Zena este este o firmă private, cu capital integral românesc, prezentă pe piaţa conservelor.

“Funcţionăm sub acest nume din 1998, însă experienţa şi reţetele pentru majoritatea produselor sunt continuate în compania Zena de aceeaşi echipă care a realizat recorduri la export în industria alimentară încă din 1986. Graţie investiţiilor făcute, din 2006 funcţionăm într-o unitate unde totul e nou şi modern”, a precizat Alexandru Gavrilă.

La rândul său, Zenica Urloiu, unul dintre mentorii acestui business, ne-a făcut o trecere în revistă a industriei de procesare a cărnii, punctând preocuparea pentru calitatea produselor şi siguranţa alimentară.

“Am terminat Facultatea de Industrie Alimentară la Galaţi, în anul 1986, având şansa să lucrez la Abatorul Slobozia, într-o industrie bine dezvoltată, cu o producţie şi o vânzare la export ce atingeau cote record. Conservele produse la fabrica de prestigiu din Slobozia erau apreciate şi solicitate la nivel internaţional, mai ales în ţările capitaliste.

După 1989 timpurile s-au schimbat, iar o mare parte a industriei alimentare din acest domeniu a falimentat. Aşa am luat decizia, noi ca echipă, cei care am lucrat în unităţile de stat, să ducem tradiţia reţetelor de conserve mai departe. Sigur, drumul nu a fost uşor şi, în ciuda tuturor greutăţilor, astăzi, compania Zena continuă o  tradiţie care ne-a consacrat internaţional. Chiar dacă Zena face parte din grupa micilor producători de conserve de carne din România, atuurile principale ale activităţii sunt calitatea produselor şi siguranţa alimentară.

Din anul 2006 producţia se realizează într-o fabrică nouă, respectând Sistemul integrat de Management al Calităţii HACCP, ISO 9001:2008 şi certificarea TUV CERT. Totodată, din punct de vedere sanitar veterinar produsele realizate în unitatea noastră de producţie corespund normelor europene, beneficiind de ştampila intracomunitară ovală RO41CE. Siguranţa alimentară constă în respectarea normelor igienico-sanitare din procesul de producţie şi are în vedere garantarea sănătăţii consumatorului, prin folosirea unor produse sigure din punct de vedere sanitar, sub raportul prospeţimii şi al valorii nutritive a alimentelor.

Printre produsele noastre se află conservele de carne de porc şi vită în suc propriu, de carne de vită presată, gulaş porc sau vită, pate de ficat şi vegetal, conserve mixte – costiţă cu fasole, cârnaţi cu fasole, carne cu fasole, mâncare de fasole, tocană de legume, zarzavat pentru supă, carne de porc şi vită în sos tomat, topping vegetal pentru mâncăruri. Practic, noi la Zena adunăm o bucătărie într-o cutie, a subliniat directorul general Zenica Urloiu.

Tot la unitatea de producţie Zena din Domneşti, care găzduieşte şi linia tehnologică de realizare a deliciilor Sedrya Farms, am întâlnit-o şi pe Mihaela Musteţiu Vass, administrator al acestei afaceri. “Fabrica unde se realizează întregul proces tehnologic de transformare a ouălor de prepeliță în delicii savuroase tratează cu atenţie fiecare aspect al siguranței alimentare și tocmai acest fapt poziționează aceste produse într-o gamă de lux. Atât fabrica, dar și produsele beneficiază de certificări de la toate organismele de verificare a calității și siguranței alimentare, fiind agrementate şi pentru operațiunile de export în orice parte a lumii”, a subliniat Mihaela Musteţiu Vass.