RALF – un eveniment dedicat marilor fermieri  din agricultură!

RALF2

Cel mai important eveniment din această toamnă, Forumul Internațional de Agricultură – RALF, s-a desfăşurat în data de 9 noiembrie la Hotelul Radisson Blu din Bucureşti.

RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum este un eveniment dedicat marilor fermieri și liderilor din agricultură, în cadrul căruia sunt prezentate bune practici, modele de business, exemple de succes și studii de caz din agricultura românească și internațională.

La evenimentul din acest an au fost invitaţi specialişti, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi ai companiilor de profil, dar şi jurnalişti din presa agricolă. Ţările reprezentate au fost: Polonia, România, Bulgaria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Argentina, Ucraina, Olanda, Germania, Franța, Republica Moldova.

Prezent la eveniment, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a subliniat în discursul său rezultatele obținute anul acesta de fermierii români şi le-a vorbit participanţilor despre transferul ferme­lor între generații şi despre întinerirea agriculturii. Liderul ministerului a atras atenţia şi asupra schimbărilor climatice, o provocare reală pentru agricultură.

“Venim după un an cu foarte bune rezultate, cu eforturi care înseamnă do­tare, tehnologii, o vreme bună și eforturi administrative. Să nu uitați temele viitorului, schimbările climatice, schimbarea de generație a fermierilor mari și mici și, nu în ultimul rând, biodiversitatea care ne dă elementul de identitate”, a spus ministrul agriculturii.

Evenimentul a fost moderat de preşedintele Asociaţiei Presei Agricole din România, Nicoleta Dragomir, care a  trecut în revistă temele de discuţie.

Printre speakerii Forumului s-au regăsit foști miniștri ai agriculturii din Europa, președinți ai Camerelor Agricole Naționale, directori de dezvoltare rurală, fermieri mari din Polonia, Bulgaria, Marea Britanie şi România, dar şi lideri ai unor organizații de marcă din agricultura românească.

Printre vorbitorii evenimentului s-au regăsit reprezentanţi ai companiilor din agribusiness, dar şi fermieri de seamă din agricultura românească.

Ion Voinea, Director Dezvoltare Produse KWS Semințe a declarat: „Compania KWS este cunoscută ca fiind printre cei trei mari amelioratori de porumb din lume. Anul acesta KWS aniversează 15 ani de prezență pe piața din România. În toată această perioadă ne-am propus să oferim fermierilor răspunsuri cât mai elocvente cu privire la modalitățile de preîntâmpinare a efectelor stresului provocat de secetă. De aici, preocuparea noastră permanentă pentru crearea unui material genetic apt să dezvolte hibrizi de porumb cu toleranță sporită la stres hidric în toate cele trei faze importante de vegetație ale plantei: înainte, în timpul și după înflorire.

Pentru a preîntâmpina stresul cauzat de secetă asupra culturii de porumb, echipa KWS a lansat în acest an conceptul ClimaControl3, prin care îşi asumă lupta cu seceta. Seminţele de porumb care cumulează toate caracteristicile ce determină toleranţa la secetă în cele trei faze de dezvoltare, sunt promovați astăzi ca hibrizi ClimaControl3. Noul concept acoperă pe de o parte aspectele legate de tehnologia de cultivare, iar pe de alta, îmbunătățirea geneticii exprimată de fiecare hibrid. 

În ultimii ani, realitatea a dovedit capacitatea extraordinară a fermierilor români de a se alinia celor mai avansate tendințe în tehnologiile de cultivare, obținând producții mari, de multe ori în condiții extrem de dificile. Atât demonstrația de performanță a hibrizilor KWS în câmp, cât și materialul informativ sub forma unui ghid de secetă pe care l-am creat și în care am definit cei 10 pași ce trebuie respectați pentru a depăși cu bine atacul secetei, au oferit o nouă expresie a încrederii într-un partener pe termen lung. Astfel, compania KWS, prin conceptul ClimaControl3, își dorește să fie alături de fermieri în preîntâmpinarea tururor provocărilor”, a subliniat directorul Ion Voinea.

George Stanson, Manager de Dezvoltare a Afacerilor din Balcani / Europa de Est, CNH Industrial / Case IH, Titan Machinery le-a vorbit invitaţilor despre performanţele echipamentelor de recoltat. „O activitate de aproximativ 200 de ani demonstrează ce înseamnă evoluția și inovația în domeniul agricol. În 1831, Jerome Increase Case a conceput prima batoză de recoltat cu putere de 1 CP. Timpul a trecut, şi dacă în urmă cu 30 de ani nu se reuşea să se recolteze mai mult de 10 hectare/zi, astăzi, datorită inovației și tehnologiei avansate s-a ajuns la performanţa de 50-60 de hectare pe zi sau chiar 100 de tone/oră. Prezentarea mea are legătură cu tehnologiile moderne de recoltat grâne. În 1977 am renunțat la tehnologia convențională de recoltat și am inventat un sistem care probabil va da oră exactă în următorii 30-50 de ani, în ceea ce privește această operaţie, indiferent că vorbim de România, Lituania sau o altă țară. Ce trebuie să subliniez este că suntem într-o permanentă evoluție atât la nivel de corporație, cât și aici, în România, prin partenerul nostru foarte important, Titan Machinery, care are în spate cel mai mare dealer de utilaje din lume, Case lH. 

Cei 40 de ani de experiență, evoluție și inovație se regăsesc pe deplin în sistemul nostru de recoltat, ajungând în momentul de față să recoltăm tot ceea ce se produce în lume, chiar și sămânța de iarbă și lavandă. Avantajele combinelor Axial Flow se revăd în calitatea recoltei şi flexibilitatea recoltării. O inovație de 20 de ani în tehnologia de șenile reprezintă un alt atu al corporației, fiind un factor extrem de important în prevenirea harpanului, respectiv a tasării solului.

În prezent, Titan Machinery Romania este distribuitor exclusiv pe piaţa utilajelor agricole CASE IH, echipamente de talie mondială, secondate de cel mai înalt nivel de service şi piese de schimb. Gama variată de echipamente pe care compania o distribuie pentru fermieri este menită să răspundă oricărui tip de client, chiar și celor specializați pe cele mai restrânse nișe din domeniul agricol.

Astăzi, noua gamă de utilaje agricole Case IH îi ajută pe fermieri să facă faţă celor mai actuale provocări de piață, precum cererea crescută pentru produse agricole la nivel mondial și respectarea celor mai stringente norme de emisii poluante. Suntem impresionați de numărul mare al celor care au ales să-și crească afacerea cu ajutorul mărcii Case IH, acest lucru motivându-ne să dezvoltăm abordarea în ceea ce privește serviciile oferite.

Astfel, dincolo de gama de utilaje și sisteme avangardiste, la Titan Machinery veţi beneficia de sfaturile experţilor noştri dedicaţi şi competenţi, care vă pot sprijini în alegerea utilajelor agricole potrivite nevoilor din ferme, alături de cele mai avantajoase soluţii de finanţare”, le-a spus George Stanson invitaţilor.

Constantin Bazon, pre­şe­dintele Aso­ciaţiei Cultivatorilor de Ce­reale şi Plante Tehnice din Vran­cea a spus: „Sunt vicepreședinte al LAPAR, o organizație profesională care reprezintă producătorii agricoli de cultură mare. Suntem organizați în 24 de județe, iar membrii afiliați la această asociație însumează o suprafața agricolă de aproximativ 4 milioane de hectare. LAPAR reprezintă interesele fermierilor și pot să spun că am reușit prin această organizație să înfăptuim lucruri benefice pentru producătorii agricoli. LAPAR expune problemele fermierilor chiar și la Comisia Europeană, prin vocea domnului președinte Laurențiu Baciu, fiind membru asociat al organizației ELO.

Ca urmare a demersurilor ligii noastre, în sfârșit, MADR, APIA şi AFIR au înțeles că trebuie să simplifice procedurile de depunere a cererilor și de efectuare a plăților. Astfel, actul normativ 619 care reglementează modalitatea de plată a subvențiilor pe suprafața agricolă și care era destul de complicat și plin de hățișuri s-a simplificat, iar fermierii sunt foarte mulțumiți. Mai sunt însă foarte multe lucruri de făcut, cum ar fi cadastrarea terenurilor, irigațiile și multe altele. Vă promitem că ne vom implica în continuare pentru a le realiza.”

Nicolae Sitaru, fermier din localitatea Orezu, judeţul Ialomiţa, a subliniat: „Dețin o fermă de 2900 de hectare, situată în satul meu natal. Pământul pe care îl lucrez se află pe rază județelor Ialomița și Călărași. În fermă mea folosesc tehnologii performante şi o rotație normală a culturilor, drept pentru care pot să vorbesc de eficienţă și producţii destul de bune, chiar dacă nu irigăm. Structura culturilor se bazează pe grâu, porumb, răpiţă, floarea soarelui și soia, obținând recolte frumoase și sănătoase. De asemenea, am dezvoltat în fermă mea o capacitate de stocare de 35.000 de tone, echivalent în grâu, ceea ce-mi conferă o stabilitate atât din punct de vedere al depozitării, cât și al vânzării.

Despre integrarea europeană pot să spun că a adus schimbări radicale în bine în fermele din România. Sigur că aderarea nu a venit numai cu avantaje, ea a adus și oarecare constângeri legate de limitarea folosirii unor substanțe. Spre exemplu, a fost scoasă instant soia modificată genetic, deși o consumăm de 10 ani de zile. Noi, fermierii din România, ne confruntăm cu trei volatilități aspre legate de prețuri, de climă și de legislație, dar şi în aceste condiţii reușim să avem performanțe remarcabile în fermele noastre. Personal, mă consider un fermier european care vrea să progreseze și să devină din ce în ce mai bun, pentru că îmi doresc ca România să fie un jucător important pe piaţa agricolă din Uniunea Europeană.”

Dan Corbuţ, director general al Agroind Cauaceu din judeţul Bihor, a declarat: „Am o afacere de familie pe care am înfiinţat-o în urmă cu 25 de ani, în cadrul căreia administrez 3600 de hectare, fiind irigate doar 300 dintre ele. Structura culturilor a fost formată din grâu – 1300 ha, porumb – 800 ha, rapiţă – 800 ha, floarea soarelui – 300 ha, soia – 200 ha şi sfeclă de zahăr – 200 ha. Avem o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro şi 40 de angajaţi numai pe agricultură. Alte activităţi din cadrul firmei noastre furnizarea de inputuri pentru fermierii din vestul ţării.

Din punct de vedere al investiţiilor din fermă menţionez depozitele de cereale, staţia de condiţionat seminţe, linia de făcut brichete din paie şi multe altele. Pentru viitor intenţionăm să investim şi în instalaţii pentru irigat. O altă dorinţă este legată de dezvoltarea activităţii de producere a seminţei în fermele noastre.

Pntru ca lucrurile să se desfăşoare mult mai bine şi să găsim rezolvări cât mai benefice, împreună cu alţi colegi fermieri din zonă am pus bazele unei cooperative agricole, pe care sperăm să o dezvoltăm foarte bine.”

La finaul evenimentului, reporterul Business Press Agricol a stat de vorbă cu doamna ing. Florica Ţăpurică, fermier din loc. Călmăţuiu, judeţul Teleorman, care a declarat: „Participăm cu interes la acest forum important pentru agricultura din România, deoarece aflăm noutăți, dar în același timp suntem informaţi şi cu privire la problemele cu care se confruntă fermierii în acest sector. Este un eveniment deosebit și prin prezența unor fermieri din țări ce fac parte din Uniunea Europeană, care au prezentat tehnologiile și soluțiile aplicate în fermele lor pentru a produce performanță. Astfel, putem urma exemplul lor, pentru o dezvoltare sănătoasă în fermele noastre.

Despre anul agricol care s-a încheiat pot să spun că a fost unul bun pentru noi și suntem destul de mulțumiți de producțiile obținute. În continuare, pentru anul următor, ne dorim ca prin folosirea de noi tehnologii agricole să ne bucurăm de rezultate și mai mai bune. Particip la toate evenimentele împreună cu nepoata mea, Andra Barbu, dorind să o inițiez în acest sector, pentru a duce mai departe tradiția de fermier. Este o meserie nobilă, care trebuie continuată de generaţiile viitoare de ingineri agronomi.”

Agenția de comunicare BORO PR & COMMUNICATION, organizatorul forumului RALF, mulțumește tuturor Fermierilor Invitați, Speakerilor, Partenerilor și Susținătorilor ediției 2017 și îi invită la ediția 2018.