Business Press Agricol

Actualitate

Ce este maturitatea porumbului și cum aleg corect hibrizii în funcție de această caracteristică

noiembrie 7, 2017 by admin in Actualitate, Companii, Cultura mare

pioneerporumbPerioada de “vegetație” sau “maturitatea” porumbului este practic perioada de timp parcursă de un hibrid de porumb de la răsărire la maturitatea fiziologică (apariția punctului negru), moment în care, din punct de vedere economic, se consideră stoparea “vieții” porumbului. Din punct de vedere agronomic, aceasta este cea mai exactă definiție care poate descrie fenofazele parcurse de către porumb.

Practic apariția punctului negru marchează momentul în care “asimilatele” nu se mai transferă către “bob” (cariopsa), sămânța de porumb este “capabilă” să germineze și să dea viață unei noi plante de porumb, iar din acest moment doar “pierderea apei din bob” rămâne un caracter de interes economic. Apariția punctului negru se face în mod normal atunci când umiditatea boabelor este cuprinsă între 25 și 35% (dar sunt și excepții).

Există și termenul de maturitate la recoltare, care definește momentul în care se poate intră la recoltarea porumbul (de obicei atunci când umiditatea scade sub 25 – 22%.

În acest moment există 2 sisteme empirice de evaluare a maturității porumbului, folosite pe scala largă și anume GRUPELE FAO (Food and Agricultural Organization), utilizate cu precădere în Europa și CRM (Comparative Relative Maturity) folosit pe continentul American.

În stabilirea grupelor FAO se folosesc formule pentru calculul SUTU (suma unităților termice utile):

SUTU = (Tmax+Tmin)/2 – Tbiol activ

Tmax – temperatura maximă zilnică

Tmin – temperatura minimă zilnică

Tbiol activ – temperatura bilogică activă (la porumb este de 10 oC)

Practic, prin însumarea SUTU zilnice, se obțin gradele utile totale pentru fiecare grupă de maturitate. Dacă temperatura maximă zilnică depășește 30 oC, se va lua în calcul această cifră. La fel se procedează și cu temperatura minimă zilnică, dacă scade sub 10 oC. Se consideră că peste aceste intervale activitatea bilogică a porumbului este diminuată, chiar stopată.

Trebuie menționat faptul că acumularea de GU (grade utile) depinde de foarte mulți factori (climatici, expoziția terenului, radiația solară, etc).

CRM (Comparative Relative Maturity) – impropiu înțeles că “zile până la maturare”, practic acest sistem se bazează pe compararea hibrizilor atunci când ating maturitatea de recoltare, plecându-se de la premiza că toți hibrizii vor pierde 0,5% de umiditate în fiecare zi. Trebuie menționat faptul că valoarea dată de CRM nu reprezintă perioada calendaristică parcursă de hibrid de la rasarire la maturitate, termenul de “zile” fiind forțat de-a lungul timpului de către anumite companii cointeresate, ci stabilește dacă acel hibrid se va matura înainte de venirea iernii.

Relatia dintre grupele FAO si CRM
Grupe FAO CRM
150 – 250 80 – 85
260 – 340 86 – 94
350 – 390 95 – 99
400 – 450 100 – 105
>450 >105

În România, porumbul, în funcție de maturitate se clasifică în:

  1. Porumb extratimpuriu – FAO 150 – 250, SUTU = 1000 – 1200 oC
  2. Porumb timpuriu – FAO 260 – 340, SUTU = 1200 – 1500 oC
  3. Porumb semi-timpuriu – FAO 350 – 390, SUTU = 1500 – 1600 oC
  4. Porumb semitardiv – FAO 400 – 450, SUTU = 1600 – 1700 oC
  5. Porumb tardiv – FAO >460, SUTU >1700 oC

Cel mai corect din punct de vedere agronomic este utilizarea SUTU (suma unităților termice utile), dar și în acest caz, maturitatea hibrizilor poate fi influentață de foarte mulți factori greu de controlat (conditii pedo-climatice, de cultura, etc).

Aș dori să atrag atenția asupra unor practici mai putin “ortodoxe” de a masca anumite noțiuni și prin aceasta de a induce confuzia în rândul fermierilor în legătură cu termenul de maturitate al hibrizilor de porumb.

Cel mai corect și mai pe înțelesul vastei majorități a persoanelor care activează în sistemul agricol este sa utilizăm grupele FAO de maturitate, care sunt legate de SUTU și care ne pot oferi o imagine cât mai exactă a stării de maturite a hibrizilor de porumb.

CRM (Comparative Relative Maturity) este doar un sistem relativ de comparare a hibrizilor din aceeași maturitate și nu reprezintă numărul de zile calendaristice necesar porumbului pentru a se matura.

 

Mihai Valentin

Product Manager Pioneer Romania

Tagged , , ,