APIMAR, iniţiatorul proiectului privind prima clasă de mecanici agricoli

Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj din Bucureşti a găzduit luni, 11 septembrie 2017, în cadrul festivităţii de deschidere a anului şcolar, evenimentul privind înfiinţarea primelor două clase de mecanici agricoli, respectiv prima generaţie de învăţământ profesional de stat, cu specializarea Mecanic Agricol, în sistem dual. Iniţiatorul proiectului este Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România – APIMAR.

Deschiderea evenimentului i-a revenit doamnei director a Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj, Felicia Stroe, după care au mai luat cuvântul domnul Victor Stelian Fedorca, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, un sprijin foarte important în realizarea acestui proiect, reprezentanţii APIMAR, precum şi cei ai companiilor partenere: NHR Agropartners, IPSO Agricultură, AgroConcept Impex, Titan Machinery, Mewi şi Farm Tech.

Prezentă la deschiderea anului şcolar 2017-2018, doamna Monika Puiu, preşedintele APIMAR şi mentorul noului proiect, a mulţumit tuturor celor care au susţinut această iniţiativă educaţională. „Lipsa forței de muncă calificată în agricultură, ca de altfel și în alte sectoare ale economiei, este o problemă de notorietate, în condițiile în care școlile profesionale au dispărut din programa de învăţământ a liceelor din țara noastră. Problema este cu atât mai acută cu cât fermierii care achiziţionează tehnologie de ultimă generaţie nu găsesc specialiști care să știe să lucreze cu aceste echipamente moderne. Pornind de la această necesitate şi de la mesajele primite de la producătorii agricoli s-a născut ideea înfiinţării primei clase de învăţământ profesional de stat cu specializarea Mecanic Agricol.

Astăzi, când acest proiect a devenit realitate, vreau să mulţumesc tuturor instituţiilor care au contribuit la îndeplinirea acestui deziderat, dar şi presei agricole care a promovat şi susţinut importanţa specialităţilor de învăţămât agricol. Acum, la deschiderea anului şcolar 2017-2018, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România, în colaborare cu Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj Bucureşti, anunţă oficial înfiinţarea primei clase de învăţământ profesional de stat cu specializarea Mecanic Agricol în sistem dual. Cursurile se vor desfăşura pe o perioadă de trei ani. În primul an, elevii vor face practică în atelierele companiilor partenere APIMAR, respectiv NHR Agropartners, IPSO Agricultură, AgroConcept, Titan Machinery, Farm Tech şi Mewi, într-un interval de timp de 25% din durata studiilor. Din al doilea an, practica va creşte la 60%, iar în al treilea an va ajunge la 75% din timpul total alocat studiilor. După şcolarizare, elevii, absolvenţi ai aceastei forme de învăţământ, nu vor mai fi ucenici, ei vor fi mecanici agricoli şi vor avea un job asigurat şi bine plătit.

Doresc să precizez că nu doar în activitatea noastră avem nevoie de persoane bine instruite, ci în toată agricultura. Angajamentul nostru este legat de buna pregătire şi educare a acestor tineri pentru activitatea complexă şi frumoasă de mecanici agricoli”, a subliniat Monika Puiu, preşedintele APIMAR.

 

La rândul său, Mihai Ivaşcu, director marketing APIMAR, a precizat importanţa acestei meserii pe piaţa agricolă din România. „Există o cerere mare pe piaţa agricolă pentru mecanici agricoli specializaţi. De aici a pornit şi iniţiativa APIMAR, care a dorit să reînvie în România o meserie atât de solicitată în rândul producătorilor şi importatorilor de maşini agricole, aceea de mecanic agricol. Este o profesie de pe urma căreia se poate câștiga foarte bine în cadrul acestor companii. Iniţial am început cu o singură clasă de 28 de elevi. Marea surpriză a fost că am avut un număr de 41 de tineri înscrişi. Pentru că aprobarea cifrei de şcolarizare era de 28 de locuri s-a organizat un examen constând din două probe, scris şi oral. Toate mediile au fost peste 7,50. Atunci, la nivel de asociaţie, prin intermediul membrilor am luat hotărârea de a-i sprijini şi pe ceilalţi copii, motivaţi să se iniţieze în acestă meserie. Am făcut toate demersurile şi am obţinut aprobarea pentru două clase.

Personal, eu sunt foarte optimist şi cred că ei vor fi cu toţii absolvenţi bine pregătiţi. Companiile implicate în proiect le asigură cazarea, cele 3 mese pe zi timp de 30 de zile pe lună, o bursă de 200 lei/lună, dar şi orele de practică cu maistru specializat în mecanică agricolă. De asemenea, şi statul va contribui cu o bursă de 200 lei lunar. Important este ca absolvenţii să aibă vocaţie pentru această meserie şi, bineînţeles, să rămână în ţară pentru a profesa.

Pe viitor, având în vedere necesitatea dar şi solicitările pentru această specializare, ne gândim să iniţiem proiecte similare în sistem dual şi în Cluj, Iaşi sau alte centre de interes. Dar până atunci le urez succes primilor elevi ai claselor de mecanici agricoli ai Colegiului Tehnologic Viaceslav Harnaj din Bucureşti”, a adăugat Mihai Ivaşcu.