Emil Dumitru: „Pasiunea pentru agricultură s-a născut din dragostea pentru pământ!”

dumitru familie

Emil Dumitru, Preşedintele Pro Agro, a copilărit în comuna Chiselet din județul Călărași, acolo unde în prezent administrează ferma proprie. El se trage dintr-o familie de cheaburi care a ştiut ce înseamnă abuzul şi suferinţa regimului cominist. Absolvent al facultăţii de drept, Emil Dumitru şi-a aprofundat învăţătura cu un master în horticultură, cursuri în viticultură, și cu o vechime în politici publice agrare.

În luna iunie 2015, la doar 36 de ani, Emil Dumitru a devenit cel mai tânăr președinte al unei organizații agricole importante din România, Federația Națională Pro Agro. Înainte de toate, însă, Emil Dumitru este fermier în județul Călărași, în localitatea Chiselet, acolo unde îl găsim când vrea să audă glasul pământului. În prezent, Emil Dumitru lucrează 170 de hectare de teren agricol, iar în ferma sa de familie are și efective de ovine și vaci de lapte.

„Având în vedere că familia noastră a rămas fără pământuri în perioada comunistă, am fost crescuţi și educaţi în spiritul dragostei pentru ţară şi pământ. Practic, eu nu m-am gândit niciodată să înstrăinez sau să vând pământul  moștenit. Eu nu am o pregătire profesională agricolă, dar dragostea și pasiunea mea pentru pământ m-au facut să nu renunț niciodată și să învăț în permanență cum se poate dezvolta o agricultură performantă. Sunt extrem de pasionat și dedicat sectorului, ceea ce face să acumulez foarte multe cunoștințe, pentru că acum accesul la informații este facil.

M-am orientat spre agricultură în anul 2006. A început totul în mod firesc. Avem pământul familiei și dacă până atunci trebuia să plătim pentru prestări de servicii am realizat că a sosit momentul să lucrăm noi pământul. Iniţial am început cu circa 25 de hectare şi an de an am crescut cu 10-20 de hectare, astfel încât am ajuns să cultivăm în prezent 170 de hectare. Astfel, am atins nivelul de a produce pentru piață, nu doar pentru autoconsumul familiei noastre.

Dacă ne raportăm la România, avem o exploataţie mică, dar dacă vom înțelege că trebuie să legăm activitatea de cultură mare cu cea zootehnică, vom produce plus valoare, ceea ce la nivelul fermei noastre este foarte bine”, ne-a împărtăşit fermierul Emil Dumitru.

Despre modul cum gestionează activitatea fermei, preşedintele Pro Agro ne-a precizat că, în prezent, chiar dacă are o fermă de familie, totuşi, are şi câțiva angajați.

“Avem în exploataţie și câțiva angajați, dar la fiecare sfârșit de săptămână și în toate concediile noi suntem în ferma vegetală, unde muncim alături de angajați, pentru că eu cred în puterea exemplului. Pot să vă mărturisesc că ştiu să merg cu tractorul, știu să şi recoltez cereale, și mă mândresc cu aceste lucruri. Eu sunt adeptul tehnologiilor moderne, începând cu inputurile şi terminând cu tehnica agricolă. Sunt fan al mărcii Massey Ferguson, de la care am achiziţionat două tractoare şi o combină. Mai deţinem în fermă o combină Laverda, o semănătoare Gaspardo, o semănătoare Sulki pentru păioase, o mașină de erbicidat tractată de la Tehnofavorit România, un combinator Kongskilde, un plug şi un scarificator Angeloni, precum şi un plug Vogel & Noot. Practic, avem toată gama de utilaje pentru cultura vegetală. Pentru activitatea de zootehnie mai avem și o presă de baloți”, a mai spus Emil Dumitru.

În ceea ce priveşte sectorul zootehnic, fermierul spune că acesta are toate premisele să aducă plus valoare. „În acest moment avem un efectiv de 200 de capete de animale, dintre care 30 de bovine și 170 de ovine. Practic, suntem ciobani şi văcari în acelaşi timp. Cel mai important lucru este să începem să producem pentru piață. Toată lumea spune că sunt nebun că investesc în vaca de lapte în România, în condițiile în care prețul laptelui a scăzut foarte mult, însă eu am toată încrederea că lucrurile se vor regla și vaca de lapte va redeveni profitabilă. În prezent avem în fermă o rasă autohtonă de lapte, pe care sperăm să o îmbunătățim și din punct de vedere genetic. Numai aşa vom putea să integrăm producția.

Încep să trec de la statutul de agricultor la cel de fermier. Cred că este bine ca și tinerii din agricultura României să urmeze exemplele consacrate, pentru că scoatem foarte mulți tineri de pe băncile școlii, cu pregătire agricolă de specialitate, care ar trebui să se întoarcă în mediul rural, nu să rămână la oraş”, a mai adăugat Emil Dumitru.

Despre scopul Federaţiei Pro Agro şi despre expertiza profesională impusă de trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare a agriculturii, Emil Dumitru a precizat: “Agricultorii români trebuie să înțeleagă faptul că legislația agricolă națională și comunitară se află într-o continuă schimbare și este esențial să fim prezenți la masa discuțiilor, cu puncte de vedere pertinente, astfel încât vocea noastră să se facă auzită.

Contribuția Federației Pro Agro la dezbaterile cu privire la adoptarea de acte normative, care privesc în mod direct sectorul agroalimentar românesc, are o importanță deosebită. Totodată, trebuie să ne împărtășim preocupările atât între noi cât și cu agricultorii europeni, iar împreună să adoptăm decizii echilibrate în folosul membrilor și implicit al tuturor agricultorilor din ţara noastră. Mesajul pe care doresc să-l transmit colegilor fermieri este că numai împreună vom putea reconstrui faţa agriculturii moderne din România.”