AGRALIM, cel mai important târg agricol din Nord-Estul țării, a avut loc în a doua jumătate a lunii septembrie

agralim2017

Cea de a IX-a ediţie a târgului AGRALIM, cel mai important eveniment agricol din Nord-Estul țării, s-a desfăşurat în perioada 21-24 septembrie a.c, în Parcul agroindustrial TransAgropolis din comuna Lețcani, judeţul Iaşi.

Manifestarea a reprezentat o bună oportunitate pentru fermieri de a afla direct de la specialiștii în domeniu ultimele noutăți cu privire la dezvoltarea agricolă. Discuţiile din cadrul conferinţelor şi simpozioanelor organizate în cadrul Agralim au vizat fondurile europene și mecanismele de finanțare, legislația și creșterea randamentelor fermelor, precum şi noutăţile tehnologice de succes.

În ofertele companiilor prezente la târgul Agralim s-au regăsit soluții pentru întreaga paletă de nevoi din fermă, începând cu pregătirea terenului, cultivarea acestuia, întreţinere şi tratamente, recoltare și transport. Expoziția din acest an a reunit peste 150 de companii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol, de la echipamente, utilaje și tehnică agrară, scule și piese de schimb, silozuri, uleiuri și combustibili, sisteme de cântărire, inputuri, consultanță și servicii financiare, până la soluții pentru zootehnie şi horticultură.

În cadrul târgului Agralim, vizitatorii au putut vedea şi expoziția de zootehnie cu rasele de bovine Holstein, Bălțată Românească, Charolaise, Black Angus, Red Angus, Friză, Sura de stepă, precum şi exemplarele de ovinele și caprinene din rasele Ile de France, Karakul, Tigaie, Țurcană, Suffolk Englezesc, Saanen.

Târgul AGRALIM 2017 a început în forță, prima zi fiind dedicată Forumului Agricol pe tema „Rolul Regiunii Nord-Est în dinamica agricolă a României”. În cadrul acestei conferinţe, fermierii au avut ocazia să discute aspecte privind perspectivele regiunii față în față cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai instituțiilor subordonate.

Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, a vorbit despre utilizarea corectă a fondurilor europene

Prezent la Forumul Agricol organizat în prima zi a târgului, Laurenţiu baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a subliniat importanța utilizării corecte a fondurilor europene, dar a atins şi subiecte care vizează producţia la hectar, sistemul de irigaţii şi potenţialul agricol al României.

Pentru început, preşedintele LAPAR a declarat: „Evoluția din agricultură din 2007 până în prezent ne oferă următoarele statistici: dacă acum 10 ani vorbeam de o medie de 2.400 kg/ha la grâu, acum vorbim de o medie de 4.800 kg/ha. Dacă la porumb, acum 10 ani vorbeam de o medie de 3.000/4.000 kg/ha, la cum arată porumbul anul acesta, vorbim de o medie de 6.000/7.000 kg/ha.

Toate acestea ne oferă indicii clare ale faptului că încep să se vadă investițiile în agricultură și, totodată, se vede absorbția fondurilor europene. Deși putem afirma că nu întotdeuna fondurile europene au fost direcționate în zonele cu probleme și utilizate eficient, ele au adus plus valoare în unele zone. La momentul actual putem spune că ne bucurăm de exploatații agricole în România care depășesc cu mult tehnologiile și tehnica aplicată în alte țări. Acest exemplu ne îndreptățește să credem că se poate și putem să ne permitem o anumită doză de optimism. Dacă am face o evaluare a legiilor și normelor ce au vizat o mai bună dezvoltare și desfășurare a activităților agricole, am putea spune că adesea acestea mai mult au încurcat.

Este foarte adevărat că în ultima vreme România a început să fie un candidat serios pe piața europeană. În repetate rânduri mi s-a spus că românii încep să fie competitori serioși, și că exportăm cea mai mare cantitate de porumb din Europa. Potențialul pe care îl are România ne permite să dublăm cantitatea de produse agricole de la 25 de miliarde de tone la 50-55 de miliarde de tone producție agricolă.”

Un alt subiect abordat de Laurenţiu Baciu a fost este cel legat de sistemul de irigații, unde necesarul de fonduri pentru reabilitare este de 50 de miliarde de euro. „Oamenii sunt induși în eroare de 7 ani de zile în ceea ce priveşte irigaţiile. Soluția pentru redresarea sistemului este la noi, pentru că avem posibilitatea de a controla un lucru foarte important, avem muncitori și specialiști în agricultură, cu mult potențial. În acest moment este important să existe curaj și implicare din partea noastră”, a precizat liderul LAPAR.

„În ceea ce privește agricultura românească, potențialul și contribuția ei la PIB-ul României se pot dubla în câțiva ani. În fiecare an avem culturi mai frumoase, terenuri mai bine organizate, dotări mai bune. Este adevărat că nu avem un număr mare de cai pe suprafață, dar nici nu suntem codași. De exemplu, în Austria, există un tractor la 5 hectare, pe când, în România avem un tractor la 53 de hectare.

Exploatațiile mici ne trag în jos, deoarece fiecare guvern de până acum a alocat fonduri pentru dezvoltare. Aceste exploatații au refuzat să aducă plus valoare în agricultură, păstrând o producție de 3.000 de kg porumb, chiar dacă subvențiile permiteau extinderea. În prezent, 30% din suprafața României se regăsește la exploatațiile agricole care au între 1 şi 5 hectare. Dacă ne raportăm la 1,3 – 1,9 miliarde la subvenții, luând 30%, 700-800 de milioane de euro sunt folosiți greșit, pentru că nu aduc plus valoare, sunt bani dați pentru auto-consum. În conluzie, pentru un business sănătos trebuie să investești acolo unde poți aduce plus valoare”, a mai adăugat Laurenţiu Baciu în deschiderea Târgului pentru fermieri Agralim 2017.

Acţiuni dedicate crescătorilor de animale, pieţei de desfacere şi tinerilor absolvenţi

Manifestarea Agralim a continuat a doua zi cu „Întâlnirea Crescătorilor de Animale de rasă pentru Lapte”, în cadrul căreia au fost discutate subiecte care îi preocupă în mod special pe fermieri, respectiv: prezentul și viitorul schemelor de finanțare în industria vacii de lapte din România, aspecte privind agenda Președinției Române la Consiliul Uniunii Europene în 2019, poziția reprezentanților industriei de lapte față de piața europeană concurențială și în permanentă schimbare, situația parteneriatelor bilaterale cu Republica Moldova, metodele de testare a tăurașilor în România, precum şi alte teme de interes.

Ziua de sâmbătă, 23 septembrie, a fost dedicată accesului fermierilor și  producătorilor agricoli la piața de desfacere. În premieră, în cadrul unei conferinţe tematice au fost prezentate subiecte precum promovarea produselor agricole pe pieţele externe, marketingul produselor agricole, surse de finanţare pentru sprijinirea accesului la piaţa de desfacere şi multe alte teme de interes.

De asemenea, în aceeaşi zi, două ferme ieșene au pregătit un program inedit, care a combinat latura educativă cu cea de relaxare și divertisment. Evenimentul „O zi la fermă” a fost oferit de Ferma Panifcom, Ferma Domeniile Lungu, Târgul pentru fermieri Agralim și MAGIC FM.

Sâmbătă a fost ziua în care şi minis­trul agriculturii Petre Daea a vizitat târ­gul desfăşurat la Leţcani. “La Agralim am găsit o expoziţie matură, bine structurată. M-a încântat tehnica produsă la Mecanica Ceahlăul din Piatra Neamţ, dar şi animalele de rasă, care sunt incontestabile. Progresul zootehniei e din ce în ce mai evident, ca şi marketingul, de altfel. Fermierii prezenţi aici mi-au dat energia de a continua efortul sus­ţi­nut”, a concluzionat ministrul Petre Daea după vizita la Agralim.

Ultima zi a târgului, dumică 24 septembrie, a venit cu o premieră în sectorul agricol, „Târgul de ucenicie în agricultură”. Sub deviza „Reînviem ucenicia”, organizatorii AGRALIM şi-au propus să-i ajute pe tinerii absolvenți, dar şi pe cei care încă studiază în liceele cu profil agricol din Iaşi să beneficieze de ofertele de angajare sau de programele de ucenicie propuse de marii fermieri din județ.

După nouă ediţii desfăşurate, Agralim a devenit un eveniment dinamic care promovează producătorii locali din zona de nord-est a ţării. În acelaşi timp, manifestarea reprezintă în continuare o oportunitate pentru fermierii din Moldova să fie la curent cu noutăţile din domeniu şi cu tehnologiile agricole performante.