Michelin şi AIDER i-au invitat pe fermieri la o demonstraţie tehnică

aider cl sep

Asociaţia AIDER, în parteneriat cu compania Michelin România, au organizat în data de 21 septembrie a.c. un eveniment cu prezentare directă în câmp, care a vizat avantajele folosirii corecte a presiunii în anvelopele Ultraflex Michelin, precum şi detalii despre plantele care pot alcătui un covor vegetal în diferite amestecuri.

Demonstraţia s-a desfăşurat în localitatea Coslogeni, jud. Călăraşi, în cadrul fermei Tudor 92, administrată de domnul Arnaud Charmetant, care este şi preşedintele asociaţiei AIDER.

Prezentarea anvelopelor Ultraflex a fost realizată de Eugen Cîrstea, Senior Account Manager, Michelin Central Europe, care a precizat: „Motivul pentru care compania Michelin se află astăzi în ferma Tudor 92 este de a efectua o demonstraţie tehnică în câmp, în faţa fermierilor, din care să reiasă avantajele folosirii corecte a presiunii într-o anvelopă Ultraflex. Mai exact, este vorba despre reducerea consumului de motorină cu 11%/l, gradul redus de tasare a solului, o amprentă la sol de 75 cm, toate aceste aspecte fiind extrem de importante pentru a obţine performanţă în dezvoltarea unei ferme.

Demonstraţia de astăzi constă în simularea lucrărilor agricole. După cum vedeţi, un tractor trage un alt tractor cu o greutate de 10 tone, având o presiune în anvelope de 2 bar, la prima trecere, iar a doua trecere se efectuează cu o presiune de 0,6 bar, care este cea corectă. Pentru a putea face diferenţa consumului de motorină, pe primul tractor au fost instalate două pipete, una pentru presiunea de 2 bar şi una pentru 0,6 bar. Astfel, toţi fermierii prezenţi au putut vedea în direct diferenţa consumului de combustibil atunci când se foloseşte o presiune corectă în anvelope.

Totodată, pentru a demonstra gradul de tasare a solului am construit un sistem tip lasagna, adică multistraturi pe două gropi. Pe una dintre ele s-a trecut cu o presiune de 2 bar, iar pe cealaltă cu o presiune de 0,6 bar. În urma secţionării straturilor a fost vizibilă o deformare destul de mare, pe cinci straturi la trecerea cu presiunea de 2 bar, iar la trecerea cu presiunea corectă, de 0,6 bar, s-a văzut o mică deformare, doar pe două straturi.

De asemenea, pentru a demonstra amprenta la sol, o roată a fost umflată la 2 bar, iar cealaltă la 0,6 bar. În jurul fiecărei roţi s-a aruncat cu făină, s-a mutat tractorul în faţă şi s-a măsurat amprenta lăsată de fiecare anvelopă. Rezultatele finale au arătat că la presiunea de 2 bar în anvelopă, amprenta a fost de 50 cm, iar la presiunea corectă de 0,6 bar, amprenta a fost de 75 cm.

Fermierii s-au convins în direct de avantajele anvelopelor Ultraflex, atunci când este folosită presiunea corectă. La anvelopele Ultraflex nu trebuie să creşteţi presiunea, puteţi să măriţi sarcina. De asemenea, nu este necesar să schimbaţi presiunea, odată ce aţi umflat anvelopa la bar 0,6. Se poate pleca din fermă până la câmp cu aceeaşi presiune în anvelope.

Astăzi am testat anvelopa model AXIOBIB 2. Diferenţa de preţ dintre o anvelopă Michelin normală şi Michelin Ultraflex este de 5-7%. Preţurile Ultraflex se pot recupera într-un singur an numai din economia de combustibil. Durata de viaţă a unei anvelope Ultraflex este de minimum 10 ani, iar un alt avantaj important este garanţia oferită pe toată perioada de utilizare la toate anvelopele Michelin. De menţionat faptul că Michelin vinde prin distribuitor direct la fermieri.

Ca o concluzie a ceea ce s-a întâmplat astăzi, putem spune că prin această demonstraţie aţi învăţat ceva nou, pentru că aţi văzut ce înseamnă o presiune corectă şi una incorectă. Acum puteţi face diferenţa şi aprecia avantajele folosirii unei presiuni corecte în anvelopele Michelin Ultraflex, care reprezintă soluţia adecvată pentru o cultură sănătoasă.”

În continuare, Arnaud Charmetant, administratorul fermei Tudor 92, împreună cu ing. Alexandru Sima, reprezentant al aceleiaşi ferme, au prezentat mai multe parcele de culturi diferite de plante ce pot fi folosite pentru alcătuirea unui covor vegetal. Avantajul înfiinţării unui covor vegetal este că acesta poate rezolva câteva dintre problemele aflate în sol, precum lipsa azotului, a îngrăşămintelor, a solului nisipos, dar şi a băltirilor.

Toate plantele au fost semănate la 15 august, în condiţii convenţionale, însă în condiţii diferite privind tehnologia de semănat, cum ar fi teren pregătit, semipregătit şi direct. La fiecare parcelă s-au prezentat caracteristicile şi evoluţia fiecărei plante, dar şi importanţa şi motivul pentru care trebuie să fie cultivată într-un covor vegetal. Parcelele vizitate au conţinut plante precum rapiţă, linte, bob, măzăriche de toamnă, secară, ovăz, mazăre, floarea soarelui, latirus, trifoi roşu, lucernă, muştar şi pacelia. Acest mix de plante poate fi folosit în combinaţii diferite pentru îmbunătăţirea solului, cu scopul de a obţine culturi performante şi sănătoase.

La final, fermierii prezenţi au participat la o demonstraţie în câmp de semănat direct şi au primit informaţii despre caracteristicile tehnice ale unei semănători de la Kuhn, distribuită în România de compania IPSO Agricultură.