AFIR a organizat prima ediție a Simpozionului Național „Dezvoltarea durabilă a mediului rural”

 afir daea

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a organizat Simpozionul Național „Dezvoltarea durabilă a mediului rural”, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Bragadiru din București, în data de 26 septembrie 2017.

„România a fost felicitată de către Comisia Europeană deoarece a fost singura din cele 10 țări care participau la programul de preaderare, care a accesat suma alocată SAPARD. Evident, de atunci lucrurile au evoluat, această instituție s-a tranformat, fiind al doilea plămân care transmite oxigen fermierilor din mediul rural. În același timp, aș dori să felicit echipa AFIR pentru modul în care s-a angajat în acest an să atingă ținta noastră pentru 2017, aceea de a atrage 1,6 miliarde de euro din fonduri europene prin PNDR. Obiectivul nostru este să se acceseze întreaga sumă din PNDR până în 2020. Este obiectivul pe care ni l-am asumat și care trebuie îndeplinit. Acesta este obiectivul agriculturii și obiectivul țării, la care trebuie să lucrăm toți indiferent de locul de muncă”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre DAEA.

Programul SAPARD a avut un rol important în ceea ce privește dezvoltarea agriculturii și a mediului rural prin stabilirea premiselor tehnice și financiare pentru aderarea României la Uninea Europeană. Fondurile europene primite prin SAPARD au sprijinit țara noastră să se adapteze la standardele europene în timp util pentru aderare.

„Acest simpozion are o importanță deosebită pentru că poartă o dublă semnificație. Pe de-o parte, a fost utilă o analiză a impactului pe care fondurile europene implementate de Agenție l-au avut de-a lungul timpului pentru mediul rural, iar pe de altă parte, am marcat 17 ani de la înființarea Agenției, în 28 septembrie 2000. Nu în ultimul rând, a constituit un prilej excelent să aducem mulțumiri tuturor partenerilor instituționali și sociali care sprijină în permanență procesul de accesare și de implementare a fondurilor europene, derulate atât prin SAPARD, cât și prin FEADR”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț CHESNOIU.

La eveniment au participat înalți oficiali ai Parlamentului și Guvernului României, secretari de stat și directori din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și ai structurilor subordonate, reprezentanți ai mediului academic, instituții partenere, precum și partenerii sociali de tradiție care susțin agricultura și mediul rural.

„Sunt 17 ani în care, prin intermediul Agenției, au intrat efectiv în țară peste 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural. Pentru necesarul economiei agrare românești este doar un început, dar acești bani se văd deja în producțiile agricole tot mai mari de la an la an, în infrastructura modernă a multor comune și în bunăstarea fermierilor și a locuitorilor de la sate, care încep să obțină profit din afacerile lor. Preocuparea pe care o avem este însă de a asigura prin aceste fonduri nu doar o prosperitate pasageră, ci de a gândi pe termen lung dezvoltarea satului românesc. AFIR va continua să mențină același standard înalt în activitatea sa și să își ofere contribuția la dezvoltarea durabilă a mediului rural românesc”, a delarat directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț CHESNOIU.