Business Press Agricol

Actualitate

Peste 70 de participanți la AGRO FEST Chemark Rom

iulie 4, 2017 by admin in Actualitate, Companii, Horticultura

girboiu vn

Platforma Crama Gîrboiu, Vrancea

În data de 29 iunie a avut loc evenimentul AGRO FEST, organizat de Chemark Rom pe platforma Crama Gîrboiu din Dumbrăveni, județul Vrancea în parteneriat cu SumiAgro, Syngenta, Nufarm, Belchim și Dow AgroSciences.

O schemă de fertilizare performantă

În plantația de viță de vie au fost amenajate șase ateliere. Primul a aparținut companiei Chemark Rom. Reprezentantul firmei organizatoare a oferit detalii si informații despre programul de fertilizare aplicat in plantație, subliniind importanța nutrienților pentru creșterea și dezvoltarea viței de vie în condițiile actuale de schimbare a climei. Au fost menționate ca deosebit de importante în schema de fertilizare anuală produsele Tradecorp AZ, Trafos K și PhylGreen aflate în portofoliul Chemark Rom.

Produsul Tradecorp AZ este un fertilizant foliar complex cu microelemente, destinat în principal culturilor de viţă de vie. Produsul acţionează ca un activator al proceselor enzimatice din plante, stimulând fotosinteza, activitatea radiculară, sinteza proteică şi acumularea de glucide. La scurt timp după tratament, produsul este absorbit şi aceste simptome vor dispărea treptat, creşterile noi fiind perfect sănătoase, fără necroze şi pete clorotice.

Produsul este recomandat a se aplica în următoarele momente: la reluarea ciclului vegetativ pentru a accelera creşterile; în perioada de fructificare pentru a stimula acumularea substanţei uscate, a proteinelor şi a glucidelor din fruct; la apariţia simptomelor de carenţă în microelemente, pentru a restabili echilibrul metabolic. Ca avantaje ale produsului, specialistul Chemark Rom a menționat formularea performantă în microgranule și omogenitatea maximă pentru că fiecare microgranulă are aceeaşi compoziţie specială, bogată în microelemente prevenind şi corectând carenţele. Doza recomandată este de 1 kg/ha.

Trafos K este un îngrășământ lichid, cu concentrație mare de fosfor și potasiu, recomandat în special în fenofazele când cele două elemente principale sunt necesare plantelor. Aplicarea Trafos K este, de asemenea, special indicată pentru prevenirea și corectarea carențelor de fosfor și potasiu, chiar și la valori de temperatură mai mici sau în condiții meteorologice nefavorabile când aceste elemente au o mobilitate scăzută în sol. Pentru ca produsul să pătrundă în țesuturile vegetale este recomandat ca aplicarea să se facă în condiții de umiditate ridicată, chiar când tulpinile și frunzele sunt umezite. De aceea se recomandă utilizarea unui volum de soluție de 500-1000 l/ha. Doza aplicată în plantația Cramei Gîrboiu a fost de 3 litri/ha. Tratamentele se repetă la un interval de minim 15 zile până la faza de schimbare a culorii boabelor de struguri.

Nu în ultimul rând PhylGreen este un bionutrient de origine naturală bazat pe extractul pur de alge marine – Ascophyllum nodosum – obţinut în urma unei proceduri naturale de extracţie. Produsul este recomandat în special pentru prevenirea şi tratarea situaţiilor de stres întâlnite în cursul perioadei de vegetaţie, dar şi pentru a ajuta plantele de viță de vie să-şi manifeste întregul potenţial biologic de producţie. Produsul este foarte uşor absorbit atât radicular, cât şi foliar. Doza de aplicare este de 1,5 litri la unitatea de suprafață.

Molia strugurilor – soluții de combatere

În următoarele cinci ateliere au fost prezentate pe larg programele de protecție fitosanitară, reprezentanții companiilor partenere Chemark Rom, oferind informații referitoare la combaterea bolilor viței de vie (mană, făinare, putregai cenușiu), dar totodată subliniind incidența crescută în ultimii ani a dăunătorului Lobesia botrana (molia strugurilor).

Molia verde a strugurilor este considerată ca cel mai important dăunător al viței de vie. În România este frecvent întâlnită în toate podgoriile, producând pagube de 30 – 50% la toate cele trei generații, începând cu înfloritul și până la recoltatul strugurilor.

Fluturii apar la sfârsitul lunii aprilie, zborul lor eșalonându-se până în luna mai. După o perioada de hrănire, are loc împerecherea și femela depune ouăle izolat,  pe bobocii florali sau ramificațiile inflorescențelor și mai rar pe lăstari și frunze. Larvele apar la începutul lunii iunie, iar dezvoltarea lor durează 28-30 zile, la temperaturi de 20-25 grade C. În ultima vârstă, larvele își confecționează un cocon mătăsos în cuiburile de pe ramificațiile inflorescențelor, în care se transformă în pupă.

La inceputul lunii iulie apar fluturii generatiei a II-a care depun ouăle pe boabele strugurilor, iar evolutia larvelor durează până la sfârșitul lunii iulie. În august, apar fluturii generatiei a III-a, generație care produce cele mai mari pagube. Larvele atacă boabele, iar pierderile sunt mai mari din cauza mucegaiurilor care se dezvoltă pe boabele aflate în pârgă sau deja coapte.

Soiuri sensibile la atacul moliei sunt: Muscat Perla de Csaba, Muscat de Hamburg, Muscat Ottonel, Chardonnay, Riesling italian, Tămâioasă românească și Pinot gris.

Tratamentele chimice se fac la avertizare prin urmărirea curbei de zbor a adulților la capcanele cu feromoni sexuali sintetici de tip Atrabot sau cu ajutorul capcanelor alimentare. Pragul economic de dăunare este de 100 fluturi masculi capturați/ săptămână/ capcană.

Dintre soluțiile propuse și aplicate de partenerii Chemark Rom, amintim produsul Mospilan 20 SG, de la SumiAgro, în doză de 0,25 kg/ha, apoi soluția Syngenta, insecticidul Affirm 1,5 kg/ha, dar și produsul Sumi Alpha 5 EC în doză de 0,2 l/ha, comercializat și propus fermierilor de compania Belchim.

 

Un portofoliu viti-vinicol diversificat

Patrimoniul viticol al familiei Gîrboiu este alcătuit din soiuri româneşti, precum Şarbă, Plăvaie, Fetească regală, Fetească albă, Tămâioasă românească, Fetească neagră, dar şi din cele aclimatizate, cum ar fi Sauvignon blanc, Riesling italian, Muscat Ottonel, Chardonnay, Gewurztraminer, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir şi Syrah.

Plantaţiile de viţă-de-vie au fost înnoite, în cadrul programului de reconversie, derulat în perioada 2007-2013. La ora actuală, în plan­taţii se regăsesc 5 soiuri pentru vinuri roşii şi 10 soiuri pentru vinuri albe, suprafaţa totală fiind de 238 ha.

Plantaţiile de viţă-de-vie sunt situate pe terenurile adiacente localităţilor Dum­brăveni şi Cârligele din judeţul Vrancea. Densitatea realizată este de 4.350 bu­tuci la hectar, distanţele de plantare fiind de 2,3 m între rânduri şi un metru între plante pe rând. Lucrările de întreţinere se realizează mecanizat, intervalele dintre rânduri fiind în mare parte înnierbate. Culesul strugurilor se realizează manu­al, fiind necesar un număr semnificativ de zilieri.

Crama are o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, unde se află zona de proce­sare a strugurilor, depozitul cu o capaci­tate de stocare de 2 milioane de litri, linia de îmbuteliere şi sistemul de ambalare bag-in-box (pungă în cutie).

Echipamentele sunt moderne, de ultimă generaţie. Există peste 100 de cisterne sau recipiente cu capacităţi de 20.000 sau chiar 30.000 litri fiecare, provenite din Croaţia şi Italia. Procesele de macerare şi fer­mentare a mustului se fac în cisterne din oţel inoxidabil, la temperatură controlată, iar maturarea vinurilor se realizează în baricuri.

Vinurile obţinute sunt cu indicaţie geografică sau cu denu­mire de origine controlată.

Vinul din soiul Plăvaie are o aromă puternică şi speci­fică de flori de câmp, este bine echilibrat şi susţinut de o aciditate ridicată, iar vinul obținut din soiul Şarbă prezintă o culoare galben-verzuie, specifică unui vin tânăr, cu aromă de flori de soc şi de cireş.

Reuşite sunt şi cupajele din gama “Epicentrum”. De exemplu, Muscat Ottonel cu Aligote sau Şarbă cu Plăvaie. Din prima combinaţie a rezultat un vin de o culoare galben-verzuie, cu note florale şi elegante.