Business Press Agricol

Actualitate

Problemele fermierilor, dezbătute în cadrul Consiliului Director Lărgit al Membrilor LAPAR

iunie 28, 2017 by admin in Actualitate, Agroinfo, Fermieri

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a organizat marti, 27 iunie, o conferinta de presa cu ocazia Consiliului Director Largit al Membrilor LAPAR, aceasta desfasurandu-se in cadrul Hotelului Diesel din Bucuresti.

Consiliul Director, format din domnul presedinte Laurentiu Baciu, domnul Gheorghe Albu vicepresedinte, domnul Constantin Bazon vicepresedinte si domnul Nicolae Cioranu presedinte Romovis si membru LAPAR, a pus la dispozitia presei agricole informatii referitoare la discutiile ce s-au dezbatut in cadrul acestei intalniri.

Laurentiu Baciu presedinte LAPAR a declarat: ” Astazi, in cadrul LAPAR, a avut loc un Consiliu Director in care s-au discutat cateva probleme cu care ne confruntam in domeniul agricol. Am tinut ca intalnirea de azi sa aiba loc inainte de inceperea campaniei de recoltat. Asteptam ca situatia politica sa se limpezeasca, vom vedea cu ce echipa guvernamentala vom incepe si cine va reprezenta Ministerul Agriculturii. Datoria noastra ca Liga, care face parte si din organiizatia europeana ELO, este sa analizam, sa gestionam si sa gasim cele mai bune solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta fermierii.

Asadar, problemele discutate astazi au fost urmatoarele: „Ordinul 619”, pe care nici acum nu am reusit sa-l finalizam pentru ca nu am gasit intelegerea necesara, „Manualul Degradarea Cerealelor” care a fost adus in atentia ministerului si agentilor economici si iata ca nu s-a ajuns la forma finala, chiar daca noi am ajuns in perioada de recoltare a cerealelor, cand deja trebuia sa avem acest manual, „Codul de bune practici”, care se discuta de foarte mult timp, s-au  facut o mie de propuneri si inca nu s-a materializat nimic, „Circulatia terenurilor”, o alta problema pe care o dezbatem de foarte mult timp si care a reprezentat cel mai important subiect discutat in Adunarea Generala ELO ce a a vut loc de curand.

Toate statele si-au declarat nemultumirea cu ceea ce se intampla in Europa privind vanzarea terenurilor. In acest sens, Parlamentul european a adus in atentie cateva propuneri ce vin ca o manusa pentru Romania. Tot la nivel european s-a adus in prim plan ingrijorarea fata de comisiile care nu gasesc de fiecare data solutiile cele mai corecte pentru buna desfasurare a activitatii din agricultura. O alta problema discutata la nivel european a fost aceea a folosirii in continuare a neonicotinoidelor, solutie care pentru noi cei din Romania este foarte importanta, mai ales la folosirea semintelor de porumb si floarea soarelui. Cei de la comisia pentru sanatatea fitosanitara a plantelor inca nu au dovezi ca folosirea neonicotinoidelor ar aduce prejudicii si nu inteleg nici ei de ce s-a luat o masura de restrictie de atat de mult timp. S-a discutat despre modificarile care vor aparea in PAC-ul actual, pentru care majoritatea tarilor, inclusiv Romania, sunt nemultumite de cum se desfasoara, fiindca necesita foarte multe masuri pentru aplicarea lui. De asemenea, s-au ridicat si problemele inverzirii si pot sa spun ca dintre cele mai restrictive tari in ceea ce priveste inverzirea este Romania. Cam acestea au fost problemele puse in discutia de astazi.

Noi, fermierii, care lucram in agricultura, acest domeniu atat de frumos fara de care omenirea nu ar exista, suntem foarte optimisti si speram ca noua guvernare care se va instala sa intelega si sa sprijine necesitatile acestui sector si impreuna sa gasim solutii care sa fie adaptabile aici la noi in tara, fara sa ne mai uitam peste gard la vecini. Noi, cei care slujim in acest sector, trebuie sa folosim banii europeni pentru a putea produce si aduce plus valoare. Astfel, la urmatoarea intalnire speram sa avem mai multe lucruri care sa ne incurajeze si sa ne bucure.”

Gheorghe Albu, vicepresedinte LAPAR, a spus: „LAPAR este cea mai activa organizatie in ceea ce priveste actiunile si initiativele pe care le lanseaza, in asa fel incat sa-si atinga obiectivele, dar si necesitatile producatorilor agricoli. Consiliul Director de astazi, cu participarea presedintilor asociatiilor membre ai LAPAR , are loc cu ocazia inceputului campaniei agricole de vara. Suntem intr-un moment de criza politica, dar speram ca saptamana urmatore sa ne intram in normal.

O alta problema este cea referitoare la campania agricola de primavara, ce impune o implicare activa din partea presedintilor asociatiilor judetene in organizarea acestora. Din acest motiv, vom cere convocarea colectivului prefectural cu participarea tuturor deconcentratelor. Pentru ca desfasurarea acestei campanii sa se desfasoare in conditii normale e nevoie de respectarea normelor PSI pentru a nu avea incidente sau accidente in teritoriu. E nevoie ca institutiile din teritoriu, acele inspectii, sa nu mai perceapa bon sau incarcatura la capacitate pentru ca in camp nu exista bascula. Si in acest fel, noi nu putem respecta acel ordin al ministerului cu privire la circulatia pe sosea a mijloacelor auto cu o incarcatura emisa de acel ordin. Amenzile si sanctiunile sunt drastice si ar trebui ca in cadrul colegiului prefectural, cu participarea acestor deconcentrate sa se gaseasca o solutie pentru ca nici noi sa nu incalcam legea, dar ne dorim nici sa nu fim abuzati prin tot felul de controale si amenzi.

De asemenea, o alta problema se refera la implicarea Inspectoratului Teritorial de Munca si ma refer la faptul ca legislstia prevede un program de 8 ore de lucru. In agricultura munca incepe la rasaritul soarelui si se termina mult peste apusul soarelui. Cand te afli in campania de recoltat nu poti incheia activitatea la 16.30. Trebuie gasita o rezolvare pentru a lucra legal, dar si oamenii sa fie multumiti, avand avantajul de recuperare a capacitatii de munca. Solicitam totodata si implicarea directiilor agricole prin a tine o evidenta a celor care au terminat recoltarea, iar acolo unde nu sunt utilaje disponibile, sa fie orientate catre acesti fermieri, astfel incat sa poata termina si ei recoltatul in timp optim.

Si pentru a intari rolul si meritul fermierului roman, dorim sa propunem o initiativa legislativa, astel incat ziua de 14 iunie sa fie declarata ziua fermierului roman. Sunt doua motive destul de semnificative pentru care sa se bucure de acest respect. In primul rand de el depinde siguranta si securitatea alimentara si in al doilea rand este cel mai bun contribuabil la bugetul national.

La randul sau, Costantin Bazon, vicepresedinte LAPAR, a mentionat: „Ma alatur si eu colegilor mei si doresc sa punctez un lucru foarte important, referindu-ma la Conditiile de Bune Practici. Noi, fermierii, suntem intotdeauna gata sa respectam legile. Insa, exista o lege care se pregateste acum in laboratoarele Ministerului Agriculturii ce vizeaza de cantitatea de ingrasaminte minerale si ma refer la azot, pe care ar trebui s-o folosim pe hectar, de care suntem nemultumiti si ingrijorati.

Daca pana acum era o confuzie in ceea ce priveste cantitatea de 170 kg de azot pe hectar, ministerul a elaborat pe baza unei eficiente a cultivarii terenurilor niste cantitati mult mai mici, fiind vorba de o cantitate intre 90 si 120 kg de azot pe hectar. Acest lucru este o eroare a specialistilor din Ministerul Agriculturii pentru ca un fermier care doreste sa realizeze 12-13 to/ha la porumb, de exemplu, nicidecum nu poate folosi aceasta cantitate de ingrasamant.

In tara noastra, terenurile nu sunt uniforme, sunt diferire chiar si intr-o singura exploatatie, dar de la o zona la alta. Cei din minister trebuie sa inteleaga ca nu aceasta este cantitatea de ingrasamant care se foloseste in Europa. Nu asa putem fi competitivi si trebuie sa avem permisiunea sa administram ingrasaminte atat cat este necesar si in functie de ceea ce isi doreste fiecare fermier in exploatatia sa agricola. Aceasta lege pot sa spun ca este un soi de arac la fasolea oloaga.”