Business Press Agricol

Actualitate

Să protejăm albinele prin utilizarea unor hibrizi competitivi

iulie 7, 2017 by admin in Actualitate, Cultura mare

albine culturi

Alianța Industriei Semințelor din Romania (AISR) și Federația Asociațiilor Apicole din Romania (ROMAPIS) au semnat in anul 2016 un protocol de colaborare prin care au contribuit la dezvoltarea unui parteneriat activ pentru promovarea și realizarea obiectivelor comune în sprijinul creșterii eficientei și competitivității agriculturii și apiculturii naționale.

Ambele asociații au urmărit o mai bună comunicare și promovare a importanței apiculturii în dezvoltarea durabilă a agriculturii din România si au dezvoltat împreună proiecte de cercetare și informare pentru promovarea celor mai bune practici în domeniul agriculturii și apiculturii.

Au fost atrasi parteneri comuni la proiecte (ex. USVAMV Bucuresti) care au dus la sprijinirea și susținerea realizării activităților specifice agriculturii și apiculturii derulate de fiecare dintre cei doi parteneri.

In cursul anului 2016 cele doua asociatii au elaborat  cu USVAMV Bucuresti – Centrul Biotechgen  un studiu privind hibrizii de floarea soarelui cu potential melifer ridicat, pe care i-au promovat intr-o broșura care prezintă date ce interesează atât fermierul, beneficiar direct al folosirii hibrizilor de floarea-soarelui, cât și apicultorul care își deplasează albinele pentru cules de nectar la această cultură.

Dezvoltarea extensivă, dar și intensivă a agriculturii limitează de multe ori zonele de cules și sporesc, uneori în mod inutil, riscul intoxicării albinei, una dintre cele mai sensibile insecte sub acest aspect. Bolile și dăunătorii se răspândesc mai ușor datorită globalizării, agenți patogeni relativ nou apăruți decimează albinele, iar noi entități patogene apar tot mai aproape de zona noastră geografică. Schimbările climatice, care devin tot mai evidente reprezintă deja o constantă care afectează atat culturile agricole, cat si albinele.

In aceste conditii, cele doua asociatii partenere in acest proiect, ROMAPIS si AISR (Alianta Industriei Semintelor din Romania) si-au propus sa realizeze pentru a doua oara in tara noastra in anul 2017, o sinteza a principalilor hibrizi de rapita care se comercializeaza in Romania, dar care au totodata si un potential melifer mai mare, astfel incat apicultorii sa-si poata indrepta atentia asupra lor.

Datele referitoare la caracteristicile melifere ale diferiților hibrizi de rapita care sunt prezentate in brosura, sunt rezultatul unei cercetări întreprinse de o echipă de specialiști aparținând USAMV București si sunt o sursă de informație valoroasă în primul rând pentru apicultorii care constată în ultimii ani că mulți dintre hibrizii folosiți în România nu mai oferă un cules satisfăcător de nectar. Acest set de date referitor la unii dintre cei mai bine vânduți hibrizi din România reprezintă repere și pentru fermieri și pentru apicultori, deoarece pe baza acestora își pot orienta preferințele de utilizare și respectiv preocupările în direcția promovării și a acestor caracteristici benefice albinelor pentru hibrizii nou creați.

Aceast tip de broșuri reprezintă un pas important pe calea colaborării concrete fermier-apicultor, asumată responsabil de ambele părți si deschide o cale de conlucrare reciproc avantajoasă între aceste două profesiuni, atât de necesare și benefice dezvoltării contemporane a României, realizată la nivelul organizațiilor profesionale care le reprezintă. Dorinta ambelor asociatii este să împartă o strategie comună pentru protecția albinelor și a activităților industriei de semințe.

Scopul este de a proteja activ polenizatorii și biodiversitatea atat de importanta  pentru țara noastră. Una dintre primele inițiative a fost acela de a stabili un grup de lucru , în scopul de a împărtăși problemele sectoarelor și de a identifica cele mai bune soluții pentru apărarea corespunzătoare a culturilor, asigurând în același timp sănătatea albinelor, și , prin urmare , mediul înconjurător. Grație acestui protocol, in care se vede cooperarea deplină a tuturor părților implicate, se va  promova si un Ghid de Bune Practici, în scopul de a spori cunoașterea tehnicilor și a reglementărilor în vigoare in producție. Acordul semnat intre cele doua asociatii are scopul de a proteja ambele sectoare. Producția de semințe, unde țara noastră se claseaza foarte bine, nu poate ignora albinele care joacă un rol esențial în protejarea biodiversității și ofera un sprijin inevitabil pentru producția de semințe prin polenizare”, a declarat Antonia Ivaşcu, director executiv al AISR.

Nu trebuie uitat nici faptul ca Romania este unul din cei mai mari producatori  de miere, iar apicultura națională este un atuu important al țării noastre, iar  protocolul merge în direcția conservarii acesteia.

Cele doua asociatii speră ca, în viitor, sa se extinda domeniul de aplicare al inițiativei la nivel național, alaturi de extinderea cooperării și dialogului între toate părțile interesate.