Business Press Agricol

Actualitate

Ce spun fermierii despre anul agricol 2017!

iulie 12, 2017 by admin in Actualitate, Fermieri

marian popa

Reporterul Business Press Agricol a stat de vorbă cu inginerul agronom Marian Popa, unul dintre cei mai importanţi fermieri din judeţul Teleorman. Domnia sa administrează cu pricepere societatea Polirom Prod din comuna Scurtu Mare.

„Agricultura a fost şi va rămâne pentru mine cea mai mare pasiune. Păstoresc această meserie de foarte mulţi ani, confruntându-mă de-a lungul timpului cu tot felul de provocări, din care am căpătat multă experienţă. Aşa cum bine ştiţi, noi deţinem o fermă de familie, a cărei suprafaţă este de 1.500 de hectare. Încă de la început ne-am propus să investim în tehnologie, pentru ca exploataţia să performeze, un atu extrem de important pentru orice fermier care se respectă.

Structura culturilor pentru anul agricol 2017 este cuprinde: 300 ha de rapiţă, 600 ha de grâu, 200 ha de porumb, 300 ha de floarea soarelui, 50 de ha mazăre şi alte culturi furajere. Pot spune că acest an nu a fost tocmai uşor. De exemplu, în toamnă, pe data de 1 septembrie am cultivat 400 de hectare cu rapiţă şi timp de o lună nu a plouat deloc. La 1 octombrie a plouat două zile abundent, iar din cauza excesului de apă s-au produs băltiri, răsărirea fiind neuniformă şi atacul de sclerotinia virulent. Cu toate că am tratat cultura, datorită umidităţii excesive, în alternanţă cu zilele călduroase, s-a creat climatul propice scleroţilor. Noi am tratat pentru a stopa atacul, însă, pentru a nu compromite întreaga cultură am reîntors cele 100 de hectare care nu au răsărit uniform, fiind nevoiţi să le reînsămânţăm cu floarea soarelui. La acest moment mă declar mulţumit de alegerea făcută, pentru că cele 300 ha de rapiţă, precum şi cele 300 ha de floarea soarelui se prezintă foarte bine. Chiar dacă anul acesta producţia de rapiţă este mai slabă decât anul trecut, o producţie de 3-3,5 tone la hectar este totuşi una bună, având în vedere că este de foarte bună calitate.

Grâul cultivat pe cele 600 de hectare este numai pentru producerea de sămânţă. Avem un parteneriat stabil cu firma Alcedo, eu produc sămânţa de grâu, iar ei se ocupă de comercializare. Avem 5 soiuri de grâu străine, Avenue de la Limagrain, Illico, Ingenio, Moisson de la Syngenta şi Sorrial de la Caussade, dar şi 4 soiuri de grâu româneşti de la INCDA Fundulea: Litera, Izvor, Miranda şi Glosa. Trebuie să precizez că producţia la grâu pentru anul acesta se apropie de 6 tone şi este una bună, pentru că la producerea de sămânţă urmărim să avem boabe de calitate, nu neapărat o producţie foarte mare.

Şi la floarea soarelui cultura arată excelent datorită aplicării unei fertilizări clasice foarte bune, constând în 400 kg/ha de complex – azot, fosfor şi potasiu, la semănat. Dar, pentru o cultură sigură şi de calitate trebuie să folosim şi o genetică performantă, precum hibrizii P64LE99, PR64F50 de la Pioneer şi NK Adagio de la Syngenta.

La porumb, avem şi un lot de 200 de hectare în care testăm 100 de hibrizi de la firmele Pioneer, Monsanto, Syngenta şi KWS. Şi cultura de porumb se prezintă foarte bine, atât din punct de vedere al calităţii hibrizilor, cât şi al performanţei generată de tehnologia aplicată.

Pentru o agricultură performantă am echipat parcul de utilaje din fermă cu cea mai înaltă tehnică, investind în utilaje moderne de ultimă generaţie, capabile să execute lucrări de pregătirea terenului, pornind de la însămânţat, fertilizat, erbicidat, până la recoltat. Sunt îndrăgostit de marca John Deere şi pot să vă împărtăşesc faptul că zilele următoare aştept o combină de nouă generaţie şi de mare precizie, modelul S680i.

Noi fermierii lucrăm sub cerul liber, iar mama natură este imprevizibila. Aşadar, pentru a dezvolta o agricultură de precizie trebuie să ne bazăm pe lucruri concrete, precum genetica, tehnologiile avansate şi mai ales pe o pregătire profesională permanentă.

Datorită experienţei pe care am acumulat-o în munca pământului, care este cel mai nobil şi mai de preţ lucru pentru omenire, pot să transmit tinerilor care vor să se apuce de agricultură mesajul meu. Pentru a reuşi în agricultură trebuie să fie perseverenţi, să aibă răbdare, pentru că performanţa şi experienţa se dobândesc în timp. De asemenea, este necesar să facă investiţii în maşini agricole performante, să fie atenţi la toate provocările, pentru că în permanenţă au de învăţat câteva ceva şi, adaptându-se, să găsească soluţiile cele mai bune, care să le asigure succesul. Le doresc tuturor fermierilor, colegilor mei, multă sănătate şi să ne ajute Bunul Dumnezeu să avem un an agricol bun, cu producţii de calitate şi preţuri bune”, a declarat inginerul Marian Popa.