Business Press Agricol

Actualitate

Peste 2000 de fermieri au primit banii pentru tomatele româneşti cultivate în spaţii protejate

iunie 20, 2017 by admin in Actualitate, Agroinfo, Horticultura

rosii prod

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că până la data de 19 iunie au fost plătiți 27.003.244 lei (6 milioane de euro) unui număr de 2003 beneficiari ai programului de susținere a tomatelor cultivate în spații protejate, urmând ca în perioada următoare să se plă­tească încă 1.294.000 lei (peste 280.000 euro).

Cei mai mulți agricultori care au primit deja sumele în conturi provin din județul Olt (1.099 beneficiari), Giurgiu (598 beneficiari) și Buzău (89 beneficiari). În funcție de documentațiile depuse de către direcțiile agricole județene, urmează a fi efectuate plățile și pentru restul celor înscriși pentru ciclul 1 de producție, care au valorificat pe piață cantitățile prevăzute până la data de 15 iunie, respectiv circa 4.500 beneficiari.

Restul celor înscriși în program care nu au livrat pe pia­­ță cantitățile prevăzute pot face dovada comercia­li­zării tomatelor cultivate în spații protejate în ciclul 2 de producție, și anume perioada noiembrie-decembrie 2017.

Numărul total al celor care s-au înscris în acest program este de 7.323 de beneficiari din toate județele țării, cei mai mulți înscriși fiind din județele Olt, Giurgiu, Galați, Dolj, Buzău, Teleorman, fapt ce demonstrează interesul deosebit manifestat de producătorii agricoli pentru a­ceastă formă de sprijin.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg do­vedită cu documente justificative.

Schema de ajutor de minimis este destinată producă­to­rilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de pro­du­cător, producătorilor agricoli persoane fizice au­to­­ri­- zate, întreprinderilor individuale și familiale, producă­to­rilor agricoli persoane juridice.