Business Press Agricol

Actualitate

Acţiuni de combatere a căderilor de grindină

iunie 22, 2017 by admin in Actualitate, Agroinfo

sistem antigrindina

Ca urmare a instabilității atmosferice înregistrate în zonele arondate Unităților de combatere a căderilor de grindină (UCCG) din Muntenia și Moldova și a punctelor de lansare din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP), au fost lansate rafale de rachete. 

Astfel, UPCCG Prahova a intervenit cu succes, în data de 21 iunie, cu 15 rachete antigrindină (RAG), lansate din punctele Câmpina, Pietroasele, Viperești și Ceptura. În aceeaşi zi, din punctul Bizighești, din cadrul UCCG Vrancea, s-a intervenit cu 3 rachete antigrindină pentru a combate fenomenele meteorologice periculoase din zonă.

De asemenea, în perioada 15 aprilie – 21 iunie 2017 au fost lansate 218 rachete antigrindină. Dintre acestea, 117 au fost lansate de Unitatea de combatere a căderilor de grindină Prahova, 86 de ra­­chete de UCCG Vrancea, iar un număr de 15 rachete antigrindină au fost lansate de UCCG Iași.

Managementul Sistemului revine Autorității pentru Adminis­trarea SNACP structură de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Scopul Sistemului național antigrindină și de creștere a pre­cipitațiilor (SNACP) este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere etc) precum și a co­munităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.