Business Press Agricol

Actualitate

Sărbătoarea câmpului Saaten Union a reunit la Drajna peste 400 de fermieri

saaten drajna

Specialiştii companiilor Saaten Union România şi Rapool Ring România au organizat pentru fermierii din sudul şi sud-estul ţării Sărbătoarea câmpului, un eveniment desfăşurat în data de 31 mai a.c. pe platforma înfiinţată în comuna Drajna Nouă din judeţul Călăraşi. Participarea a fost numeroasă, peste 400 de fermieri interesaţi să afle noutăţi despre cele mai performante tehnologii agricole dând curs invitaţiei. Totodată, ei au avut astfel posibilitatea să îşi aleagă cele mai bune soluţii pentru zona lor de cultură.

Programul manifestării a debutat cu prezentarea poziţiei actuale a companiilor Saaten Union şi Rapool Ring pe piaţa românească şi europeană şi a echipelor responsabile de aceste performanţe. Ulterior, invitaţii au participat la turul platformei, unde au văzut cei mai performanţi hibrizi de rapiţă din portofoliul Rapool, precum şi cele mai interesante soiuri de grâu ale Saaten Union, alături de celelalte culturi de păioase, solele de mazăre, culturile verzi sau cele ecologice.

Principalii speakeri ai evenimentului au fost: Ing. George Aldescu – Director Saaten-Union România, Dr. Ing. Mihai Miriţescu – Director General Saaten-Union & Rapool România, Ing. Mihaela Radu – Product Manager Rapool / Marketing Manager Saaten-Union, Ing. Marius Crețu – Director Comercial şi Ing. Cornelia Pistol – Manager de Produs Cereale Păioase & Leguminoase și Culturi Verzi, alături de specialiştii care au prezentat loturile demonstrative.

Vizita efectuată în câmp a vizat o prezentare complexă a loturilor demonstrative şi a tehnologiilor aferente. Primul lot demonstrativ, cel al culturii de rapiţă, a fost prezentat de Mihaela Radu şi Carmen Mocian.

Mihaela Radu, director de marketing Saaten Union şi director produs Rapool Ring, a evidenţiat performanţa geneticii germane în lotul demonstrativ de la Drajna. “Hibrizii din portofoliul Rapool sunt stabili, productivi, competitivi şi performanţi, combinând foarte bine cele mai bune caracteristici agronomice: potenţial excelent de producţie, conţinut mare de ulei şi rezistenţă foarte bună la secetă şi boli. Anul acesta am adăugat în portofoliul nostru noii hibrizi Dariot  şi Cristal, iar la categoria Clearfield, hibridul Duplex Cl, a subliniat Mihaela Radu.

În portofoliul companiei Rapool Ring prezentat la cultura de rapiţă au mai fost incluşi şi  hibrizii: Inspiration, Sherpa, Dalton, Shrek şi Visby, căro­ra li se adaugă hibrizii Clearfield Veritas CL şi Phoenix CL. În lotul demonstrativ de la Drajna a fost prezent în testare şi Oriolus, un hibrid cu caracteristici promiţătoare.

“Ne bucurăm că această manifestare a devenit deja o tradiţie. Când o companie precum Saaten Union anunță un eveniment în câmp pentru a-și prezenta hibrizii din portofoliu, numărul fermierilor interesați depășește chiar şi așteptările organizatorilor, lucru care ne bucură şi ne onorează în acelaşi timp. Astăzi, la Sărbătoarea câmpului Saaten Union, fermierii au ocazia să afle că oferta companiei în materie de hibrizi este foarte bogată şi să descopere în cadrul loturilor demonstrative cum arată culturile și, mai ales, care sunt tehnologiile care le pot maximiza producția. Genetica noastră s-a impus cu succes pe piaţa românească, certificând garanţia şi performanţa atinsă în culturile agricole. Aşa cum v-am promis, ne concentrăm eforturile pentru a aduce pe piață cei mai competitivi hibrizi de genetică germană. După cum aţi putut observa, şi în acest an, hi­brizii din protofoliul nostru şi-au de­mon­strat încă o dată performanţa la superlativ, prin calitate şi productivitate ridicată”, a mai adăugat Mihaela Radu pentru revista Business Press Agricol.

Despre noutăţile din cultura de rapiţă a vorbit Carmen Mocian. Dariot este o maşinărie de produs rapiţă, cu o adaptare globală la diferitele tipuri de sol şi cu rezistenţă la ger, la Phoma şi la atacul de insecte. Cristal este un hibrid robust, rezistent la secetă şi la presiunea bolilor şi cu o valoare de cristal, putem spune. La rândul său, Duplex CL are beneficii duble, respectiv rezistenţă excelentă la iernare şi o stabilitate a producţiilor”, a declarat reprezentantul companiei.

Soiurile de mazăre de toamnă James şi Dexter au fost prezentate de specialistul Ştefan Niculae, care a evidenţiat calităţile noului soi intrat în portofoliu. “Soiul de mazăre de toamnă Dexter manifestă toleranţă crescută la iernare, iar primăvara are o creştere viguroasă. Având o rezistenţă excelentă la cădere, acest soi se pretează la recoltarea mecanizată”, a spus Ştefan Niculae.

Lotul demo pentru orzoaica de toamnă a vizat prezentarea soiurilor de orz pe 2 rânduri Malwinta, Metaxa şi Trasco, precum şi a noului soi Flavia. “Flavia este un soi de orz pe 2 rânduri recunoscut pentru producţiile mari şi stabile. Acest soi manifestă o capacitate mare de înfrăţire, dar şi o excelentă rezistenţă în faţa bolilor”, a menţionat  Marian Niţu.

Directorul de produs Cornelia Pistol a evidenţiat soiurile de orz pe 6 rânduri: LaverdaWendyHenriette, Titus şi SU Ellen cu precocitate și stabilitate asigurată, dar şi noul soi SU Belissa aflat în testare, care estimează calităţi superioare dar şi un randament de producţie superior.

Prezentarea portofoliului de hibrizi de grâu i-a revenit directorului de produs Viorel Dincă. “Noi am deschis pionieratul hibrizilor de grâu cu Hystar, Hyfi, numiţi şi hibrizii viitorului. Acum venim cu noul Hydrock, un hibrid timpuriu care asigură producţii ridicate şi rezistenţă mare la boli, fiind excelent pentru panificaţie. Com­pania Saaten-Union pune la dispoziţia fermierilor hibrizi de grâu cu un potenţial de producţie cu 20-25% mai ridicat decât soiurile tradiţionale. Hibrizii de grâu care definesc portofoliul companiei Saaten Union au calităţi genetice de excepţie. Datorită sistemului radicular foarte bine dezvoltat, ei valorifică eficient apa şi nutrienţii din sol. Aceştia se caracterizează printr-un comportament foarte bun faţă de bolile foliare şi cele ale spicului – făinare, fuzarioză, ru­gi­na brună, rugina neagră şi rugina galbenă. Trebuie să precizez că deţinem un portofoliu complet de soiuri şi hibrizi, practic, cea mai generoasă ofertă de varietăţi din România, pentru a aduce plus valoare culturilor agricole”, a subliniat Viorel Dincă în prezentarea sa.

La rândul său, di­rectorul comercial Marius Creţu le-a prezentat producătorilor agricoli culturile de grâu, detaliind noutăţile din portofoliu. În cadrul loturilor demonstrative au fost prezentate soiurile convenţionale de grâu şi caracteristicile principale ale acestora: Rumor, Etana, Mulan, Joker, Genius, Athlon, Petur, Katarina, Felix şi Trublion. Noutatea prezentată în cadrul lotului a fost soiul aristat de mare performanţă Python. De asemenea, specialistul a vorbit fermierilor şi despre grâul durum Wintergold, care combină excelent calitatea pentru paste cu productivitatea ridicată.

“Şi în acest an am venit cu un portofoliu comercial complet şi variat format din hibrizi şi  soiuri de grâu, atent selecţionate, cu particularităţi fenotipice superioare, pentru a dovedi producătorilor agricoli valoarea şi calităţile Saaten Union. Aşa cum v-am obişnuit, vă pre­zen­tăm şi soiuri şi hibrizi martori de la competitori pentru a face comparaţia. De altfel, şi anul acesta am adăugat în fiecare cultură hibrizi şi soiuri noi, cu scopul de a răs­pun­de negreşit tuturor cerinţelor din fermele româneşti. Trebuie să subliniez că raportul calitate-preţ al hibrizilor Saaten-Union este întotdea­una în favoarea producătorilor agricoli, tocmai pentru ca aceştia să se poată bucura de recolte bogate şi de calitate”, a precizat Marius Creţu, adresându-se fermierilor prezenţi.

În continuare, Florin Munteanu a prezentat cultura ecologică şi cel mai vechi soi de grâu din lume, Zollernspeltz. Ulterior, Gheorghe Marian a vorbit despre triticale – soiurile Tulus şi SU Agendus şi secara de toamnă – Matador, SU Cossani şi SU Mephisto. Ionuţ Paraschiv a prezentat ovăzul şi orzoaica de primăvară, trecând în revistă varietăţile Scorpion, Beatrix, Xanadu şi Thuringia.

De mare interes a fost subiectul legat de importanţa culturilor verzi în refacerea şi regenerarea nutriţională a solului. Ionuţ Bălan a vorbit despre Viterra, lider în amestecurile de seminţe pentru culturile secundare. “Amestecurile recomandate de Saaten Union sunt Viterra MP format din muştar alb 71% şi phacelia 29%, Viterra MR care conţine muştar alb 58% şi rapiţă 42%, Viterra SM care are 91% secară şi 9% măzăriche şi Viterra AVIC din ovăz şi măzăriche. Aceste amestecuri îmbunătăţesc capacităţiile de producţie ale solului, îl protejează împotriva eroziunii şi levigării, asigurându-i o excelentă protecţie biologică”, a menţionat Ionuţ Bălan.

 

Reprezentantul Business Press Agricol a stat de vorbă cu reprezentanţii staff-ului de conducere despre importanţa evenimentului desfăşurat la Drajna, dar şi cu fermierii prezenţi, pentru a afla opiniile legate de Sărbătoarea câmpului Saaten Union.

George Aldescu, director Saaten Union, ne-a declarat: Este cel mai important eveniment al companiei noastre şi cu această ocazie deschidem seria întâlnirilor în câmp cu fermierii, pe zone geografice. Trebuie să precizez că suntem mândri pentru că reuşim să prezentăm genetică performantă la nivelul solicitărilor și la nivelul pretențiilor actuale ale fermierilor români. Echipa noastră profesionistă a oferit astăzi toate informațiile tehnice legate genetica companiei, prezentând totodată şi noutăţile din portofoliul comercial. Arealul demonstrativ se desfăşoară pe 7 ha, fiind dispus pe 3 sole distincte, iar loturile de prezentare sunt adaptate condiţiilor tehnologice existente în fermele medii. Condiţiile tehnologice sunt minime şi la îndemâna oricărui fermier care se respectă. Avem cartarea agrochimică la zi şi atunci necesarul de nutrienţi este foarte bine dozat. Nici tratamentele de protecţie aplicate nu sunt scumpe, chiar am ales o variantă mai ieftină, dar foarte bună şi eficientă. Am aplicat modelul german şi sunt bucuros că a dat rezultate la nivelul aşteptărilor. În ultima perioadă există o serie de zvonuri şi de speculaţii conform cărora producătorii agricoli ar dori să renunţe la culturile păioase datorită preţurilor mici. Eu îi îndemn să renunţe la această idee falsă şi să semene în continuare cereale păioase pe 30% din asolament, iar pe încă 20-30% să cultive şi plante tehnice, precum rapiţa şi floarea soarelui, care au rolul de a îmbogăţi arealul pedoclimatic, respectiv structura şi textura solului. Aşa cum am mai spus, promovăm genetică de top şi tehnologii de calitate pentru partenerii noştri fermieri, iar sfaturile date sunt în favoarea lor.

Mihai Mirițescu, directorul general Saaten-Union & Rapool România, a subliniat: A devenit deja o tradiție ca Saaten-Union şi Rapool România să organizeze asemenea evenimente în câmp. Prin tot ceea ce întrepridem ne dorim să ne perfecționăm și să devenim mai buni, să prezentăm hibrizi de genetică nouă și soiuri performante. Numărul de participanţi record atins astăzi, peste 400, denotă faptul că fermierii sunt interesaţi de  tehnologiile aplicate, pentru că producţiile, aşa cum puteţi obseva în loturi, sunt mari. La rapiţă nu există hibrid care să nu depăşească 5 t/ha, iar la hibrizii de grâu estimăm 10 t/ha. Aşadar, discutăm de producţii record, în contextul în care primăvara a fost plină de intemperii. Producătorii agricoli sunt interesaţi nu numai de genetica inovatoare pe care noi o promovăm ci şi de tehnologiile care susţin aceste producţii record. În continuare, ne dorim să aducem pe piață cei mai performanți hibrizi, care să fie perfect adaptați nevoilor specifice ale fermierilor şi condiţiilor pedoclimatice din România. De accea, ne axăm pe pregătirea profesională şi completă a specialiştilor noştri, pe evoluţia genetică, dar şi pe diversificarea portofoliului de material semincer de înaltă calitate. Vrem să atingem apogeul profesionalismului şi să devenim o companie complexă pentru  fermierii foarte buni.”

Evenimentul a fost un succes, pentru că toți producătorii agricoli care au venit la Drajna au plecat acasă cu informații noi și cu soluţii care să îi ajute să atingă producțiile, performanța și mai ales profitul pe care și-l doresc în propriile ferme.

Viorel Militaru, fermier din Ciulniţa-Ion Ghica, jud. Ialomiţa: “Sunt prezent astăzi la evenimentul organizat de compania Saaten Union alături de fiica mea, Nicoleta Grigore, pentru că ne interesează performanţa soiurilor şi a hibrizilor prezentaţi. Doresc să felicit specialiştii companiei pentru prezentarea oferită în loturile demonstrative şi pentru calitatea geneticii.”

Ştefan Dumitru, fermier din loc. Şte­făneşti, comuna Ilea­na, jud. Călăraşi: “Particip cu mult inte­res la evenimente demonstrative pentru a mă iniţia în aplicarea tehnologiilor moderne. Apreciez gene­tica prezentată astăzi, cu atât mai mult cu cât produsele Saaten Union sunt foarte bune. Folosesc hibrizii companiei pentru culturile de porumb, floarea soarelui şi orz, iar anul acesta am semănat Katarina, un soi de grâu cu rezistenţă remarcabilă la secetă, dar şi cu calităţi de panificaţie excelente.”

Ing. Radu Vasile, fermier din loc. Dor Mărunt, jud. Călăraşi: “Am venit la Sărbătoarea câmpului Saaten Union împreună cu ginerele meu, Petre Răileanu, un tânâr fermier. Am asistat astăzi la un eveniment de excepţie organizat de compania Saaten Union, unde am descoperit încă o dată performanţele geneticii germane. De obicei participăm la evenimentele organizate în câmp, pentru că acestea constituie o reală sursă de informaţii, dar şi un schimb de experienţă benefic pentru noi, fermierii.”