Business Press Agricol

Actualitate

Monsanto i-a invitat pe fermieri în Centrul de Testare Dekalb® pentru a vedea performanţa geneticii în cultura de rapiţă

iunie 26, 2017 by admin in Actualitate, Companii

monsanto tr

În data de 23 iunie a.c., în localitatea Călinești din jud. Teleroman, la ferma Alvalex a avut loc un eveniment în câmp ce a vizat prezentarea lotului de rapiţă înfiinţat de producătorul agricol Alexandru Haită cu hibrizii companiei Monsanto. Cei peste 100 de invitaţi prezenţi au oportunitatea să vadă testările geneticii Dekalb® în mai multe scheme de fertilizare, în varianta fermierului-gazdă.

Echipa Monsanto prezentă la eveniment a fost formată din: Octavian Chihaia, Director General, Alexandru Dumitrescu, Reprezentant Tehnic, Fabian Bădescu, Coordonator Marketing, Cătălina Lupu, Cătălin Florea şi Dan Stroe, reprezentanţi zonali de vânzări.

În deschidere, Octavian Chihaia a mulțumit fermierilor pentru participare, a prezentat programul evenimentului şi a subliniat calităţile hibrizilor de rapiţă din portofoliul Monsanto. “Hibrizii Dekalb® din portofoliul companiei sunt de generaţie nouă, fiind adaptaţi condiţiilor pedoclimatice din ţara noastră. La toate varietăţile, sustenabilitatea producţiilor este asigurată de pachetul agronomic foarte bun, de toleranţa la iernare, la secetă, la boli, dar şi la scuturare. Sunt hibrizi viguroşi, cu un conţinut ridicat de ulei, fiind creaţi să performeze”, a precizat directorul general Octavian Chihaia.

La rândul lor, reprezentanții de vânzări Cătălina Lupu și Cătălin Florea au prezentat portofoliul de hibrizi de rapiță. “Din portofoliul nostru de hibrizi de rapiţă fac parte: noul DK Imaret CL, DK Impression CL, DK Imminent CL, DK Imido CL, DK Exstorm, DK Exprit şi DK Expression, DK Expower, DK Exodus, DK Exception şi DK Excellium. Sunt hibrizi cu rezultate excepţionale de producţie, care nu dezamăgesc niciodată”, le-a spus Cătălina Lupu fermierilor prezenţi.

Detaliile despre noul hibrid DK Imaret CL au fost oferite de Cătălin Florea. “DK Imaret CL este cel mai nou hibrid Clearfield din portofoliul Monsanto, caracterizat de o bună flexibilitate în ceea ce  priveşte perioada de semănat şi zonele de cultură. Noul hibrid oferă o productivitate stabilă şi ridicată, toleranţă foarte bună la iernare, la secetă, la frângere şi cădere, la scuturarea boabelor din silicve, dar şi la Orobanche şi Phoma. DK Imaret CL se remarcă şi prin conţinutul ridicat de ulei, asigurând producţii de neegalat, respectiv de 5,15 t/ha la Florica – jud. Teleorman, 5,23 t/ha la Sânnicolau Mare – jud. Timiş, 5,56 t/ha la Vedea – jud. Giurgiu, 5,58 t/ha la Putineiu – jud. Giurgiu şi 6,25 t/ha la Dracea – jud. Teleorman. Aceste rezultate au fost obţinute anul trecut în reţeaua de testare”, a menţionat reprezentantul companiei.

În continuarea evenimentului, echipa Monsanto împreună cu fermierii s-au deplasat în câmp pentru a prezenta tehnologiile aplicate. Lotul de rapiţă din Centrul de Testare Dekalb® a fost semănat în data de 2 septembrie 2016, la adâncimea de 3 cm, cu distanţă între rânduri de 12,5 cm, densitatea fiind de 450 000 plante/ha. Tehnologia aplicată în toamnă a constat în fertilizarea iniţială cu 200 kg N.P.K. 18.46.0, utilizarea erbicidelor Pantera 40 EC în doză de 0,75 l/ha şi Sultan 50 SC – 2 l/ha, precum şi a insecticidului Fastac 10 EC – 0,2 l/ha. În primăvară, fertilizarea s-a făcut prin 3 aplicări, ultima dintre ele fiind efectuată în doze variabile de azot. Tehnologia cu pesticide a vizat 4 etape de tratament: primăvara devreme, la începutul înfloririi, la sfârşitul înfloririi şi la o săptămână după terminarea înfloririi. Primul tratament a inclus erbicidul Galera Super – 0,25 l/ha, insecticidul Nurelle D – 0,4 l/ha şi îngrăşămintele foliare Wuxal Boron – 1 l/ha şi Lebosol Molibden – 0,25 l/ha. Al doilea tratament, aplicat la începutul înfloririi, a constat în aplicarea fungicidului Tilmor – 1 l/ha, a insecticidului Biscaya – 0,3 l/ha, a stimulatorului de creştere Atonik – 1 l/ha şi a fertilizanţilor Wuxal Boron – 3 l/ha şi Corona K – 3 kg/ha. Cel de-al treilea tratament a cuprins în schemă insecticidul Mospilan – 0,15 l/ha şi fungicidul Pictor – 0,5 l/ha. La ultimul tratament, efectuat după înflorire, s-a optat pentru fetilizantul foliar Azo-Speed – 10 l/ha, fungicidul Amistar Xtra – 0,75 /ha şi insecticidul Mospilan – 0,15 l/ha.

La finalul evenimentului, invitaţii s-au declarat încântaţi de tehnologiile prezentate de specialiştii Monsanto. Reprezentantul revistei Business Press Agricol a stat de vorbă cu fermierii Marian Popa din comuna Scurtu Mare, jud. Teleroman şi Alexandru Haită, gazda evenimentului, aceştia afirmând că genetica Dekalb® este una de calitate, care asigură profitabilitatea fermei.