Business Press Agricol

Actualitate

Universul Syngenta îşi aşteaptă fermierii!

iunie 19, 2017 by admin in Actualitate, Companii, Cultura mare

syngenta caracal

Universul Syngenta, un eveniment desfăşurat pe data 8 iunie a.c., la Caracal, în câmpurile experimentale ale Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă, a reunit peste 250 de fermieri interesaţi de noutăţile şi tehnologiile companiei.

Cele cinci ateliere organizate au vizat prezentarea soluţiilor aferente fiecărei culturi – cereale păioase, rapiță, floarea-soarelui, porumb, ultimul atelier fiind dedicat tehnicilor de aplicare în siguranță a produselor pentru protecţia plantelor. În cadrul modulelor, specialiștii companiei au prezentat și explicat în detaliu tehnologiile recomandate pentru fiecare cultură în parte, noutățile în materie de erbicide și insecticide, dar și hibirizii care și-au demonstrat performanțele de producție în fermele din România, precum și cei care se pregătesc să intre în portofoliul companiei chiar începând din toamnă sau de anul viitor.

Deschiderea evenimentului i-a revenit noului director general, Sergiu Staicu, care a subliniat obiectivul principal al companiei, precizând totodată că tranzacţia privind preluarea Syngenta de către ChemChina s-a încheiat cu succes.

“Suntem o companie care investeşte continuu în cercetarea şi dezvoltarea celor mai noi şi performante produse, astfel încât, prin soluţiile oferite să integrăm şi să unim oamenii, agricultura şi tehnologia, punând în centrul atenţiei fermierul şi nevoile lui. Trebuie să vă anunţ că în urmă cu o zi s-a definitivat tranzacţia în urma căreia ChemChina a achiziționat Syngenta. Ceea ce doresc să vă informez şi să  asigur este că Syngenta va rămâne Syngenta și că produsele noastre inovatoare vor rămâne în portofoliul companiei. Mesajul care trebuie înțeles este că noi vom continua să investim sume importante în cercetare-dezvoltare, vom rămâne independenți și vom avea, în continuare, o poziție importantă în România la culturile agricole”, a menţionat Sergiu Staicu.

 

În continuare, directorul de marketing al companiei Syngenta România Raluca Boțan, a mulţumit fermierilor pentru participare. ”Mă bucur că sunteţi prezenți astăzi într-un număr atât de mare, pentru a vă informa cu privire la noutăţile companiei Syngenta şi pentru a urmări evoluţia inovației. Practic, inovația înseamnă produsele noi lansate, fie că vorbim de semințe sau de produse de protecție a plantelor, care vor fi prezentate de colegii mei. Vreau să vă mulțumesc în numele companiei Syngenta că sunteți prezenţi aici și vă asigur că veți fi impresionați de tehnologiile noastre şi de loturile demonstrative din câmp. Şi anul acesta prezentările de la Caracal vor fi transmise în direct, astfel încât şi fermierii din alte zone ale ţării să poată avea acces la informaţiile oferite de colegii noştri”, a declarat Raluca Boțan.

La rândul său, Laura Grosu, director regional de vânzări, a mulţumit tuturor invita­ţi­lor prezenţi, subliniind obiectivul Syngenta. “Trebuie să subliniez că întreaga colabora­re dintre Syngenta şi fermieri se ba­­­zează pe un parteneriat de lungă du­rată, materia­lizat în implementarea de proiecte via­bi­le pentru dezvoltarea unei agriculturi performante. Mai presus de latura co­mer­cială, de o importanţă ma­joră este re­laţia stabilită între fermieri şi echipa de specialişti a companiei, pregătită permanent să ofere sfaturi, produse de protecţie eficiente, de calitate şi, totodată, să identifice pro­blemele apărute în culturi, pentru a recomanda soluţiile optime combaterii lor”, s-a adresat Laura Grosu producătorilor agricoli prezenţi.

Vizitarea loturilor demonstrative a început cu atelierul de cereale păioase, în cadrul căruia specialiştii Syngenta, Bogdan Guţă director campanii cereale şi Nicolae Chilafu director vânzări clienţi cheie ferme, au prezentat hibrizii din portofoliu, dar şi tehnologiile de protecţie a plantelor aplicate în cultură.

În lotul demonstrativ de grâu au fost prezentate patru soiuri: Illico, un soi de grâu nearistat, Ingenio, soi de grâu aristat, dar şi noile soiuri Bologna şi Moisson aflate în testare. “Compania Syngenta oferă soluţii integrate a­daptate cerinţelor fermierilor şi, bine­în­ţeles, tehnologii de ultimă generaţie. Ne dorim să-i sprijinim pe fermieri să pro­du­că mai mult, mai bine şi cu aceleaşi resurse, utilizând tehnologiile Syngenta. Când vorbim de tehnologii ne referim la genetică de top şi la tratamente de protecţie adecvate, toate purtând marca Syngenta”, le-a spus Bogdan Guţă fermierilor.

Tehnologia aplicată culturii de cereale păioase a evidenţiat erbicidele Axial 050 EC în doză de 0,9 l/ha, Axial One cu 1l/ha şi, fungicidele Menara 410 EC cu 0,4 l/ha, Artea 330 EC – 0,4 l/ha, Magnello – 1 l/ha, Botima – 2 l/ha, Bravo – 1,5 l/ha, Thiovit Jet 80 WC – 8 kg/ha, Amistar Xtra în doză de 0,4-0,75 l/ha, în funcţie de varietate, precum şi noile produse ArcherTurbo în doză de 0,8-1 l/ha şi SegurisXtra 0,8-1 l/ha, insecticidele Karate Zeon în doză de 0,15 l/ha şi Forza cu 0,3 l/ha, dar şi regulatorul de creştere Moddus 250 EC în doză de 0,2-0,35 l/ha, în funcţie de soi. Pentru tratamentul seminţelor s-au folosit produsele Dividend M în doză de 1,5 l/t sămânţă, Celest Star şi insecto-fungicidul Celest Top, un amestec de trei substanţe active, cu spectru larg de combatere pentru culturile de grâu şi orz.

”Şi în acest an, compania Syngenta a venit cu două produse noi, respectiv fungicidele ArcherTurbo şi SegurisXtra. ArcherTurbo prezintă puterea turbo care elimină toate bolile, fiind un fungicid care are în compoziţie două substanţe active din clase chimice diferite, cu un efect preventiv, curativ şi eradicativ. SegurisXtra este un fungicid de generaţie nouă, cu trei substanţe active şi cu moduri de acţiune diferite, recomandat aplicării foliare înainte de începerea infecţiei. Este foarte important ca fiecare tratament să fie aplicat în momentul-cheie”, a subliniat Nicolae Chilafu.

Evenimentul a continuat cu vizita la cultura de rapiţă, acolo unde specialiştii şi  reprezentanţii zonali Narcis Tiloiu și Ovidiu Sebe au prezentat performanţele hibrizilor  și tratamentele de protecţie. Genetica Syngenta a fost reprezentată de hibrizii NK Technic, Nelson, SY Vesuvio şi SY Harnas.

“Suntem prezenţi la lotul demonstrativ de rapiţă, unde hibrizii performează indiferent de condiţiile din fermă. Avem hibrizi care excelează, care au un start şi o vigoare bună, o toleranţă excelentă la iernare şi la cădere, dar şi la presiunea bolilor. Trebuie reţinut că toţi hibrizii de rapiţă din portofoliul Syngenta au un conţinut ridicat de ulei”, le-a spus Narcis Tiloiu vizitatorilor.

La rândul său, Ovidiu Sebe a trecut în revistă şi tratamentele de protecţie aplicate culturii de rapiţă. “Misiunea companiei Syngenta este de a oferi genetică şi tratamente de protecţie în funcţie de zone şi de condiţiile pedoclimatice din România. Astăzi dorim să subliniem importanţa aplicării erbicidelor preemergente Brasan, în doză de 2 l/ha şi Teridox 500 EC, 2-3 l/ha, produse care asigură un start curat de buruieni în cultura de rapiţă, dar şi necesitatea folosirii erbicidului Fusilade Forte când există o infestare cu samulastră de cereale păioase. Ca tratamente cu fungicide s-a utilizat Toprex, în doză de 0,5 l/ha, un produs cu acţiune dublă, cu rol de regulator de creştere şi activitate antifungică, dar şi fungicidul Amistar Xtra – 0,75 l/ha, cu avantaje deosebite. Insecticidele Karate Zeon – 0,15 l/ha şi Forza – 0,3 kg/ha sunt nelipsite din programul de combatere a dăunătorilor pe toată perioada de vegetaţie a culturii de rapiţă”, a explicat Ovidiu Sebe.

La atelierul de floarea soarelui, reprezentanţii companiei, Gabriela Stoica și Dan Spătaru, au prezentat soluţiile Syngenta pentru această cultură. În cadrul evenimentului de la Caracal, fermierii au avut ocazia să vadă tot portofoliul de hibrizi şi de produse de protecţie. La categoria hibrizilor linoleici, tehnologia Clearfield, au fost evidenţiaţi: NK Neoma, NK Adagio, NK Alegoprecum şi noul hibrid SY Diamantis. Pentru tehnologia Clearfield Plus au fost prezentaţi hibrizii SY Neostar CLP şi SY Bacardi CLP, cu un potenţial foarte mare de producţie, iar pentru tehnologia Express, hibrizii Sumiko şi Subaro. Segmentul convenţional a fost şi el reprezentat prin prezentarea hibrizilor  NK Brio şi SY Flamenco. La grupa hibrizilor high oleici, Syngenta are în por­to­foliu hibrizii Clearfield SY Experto şi Talento, dar şi hibridul SY Gracia CLP pentru tehnologia Clearfield Plus.

”Syngenta deţine cel mai performant portofoliu de hibrizi de floarea-soarelui. Programele de ameliorare şi testare desfă­şu­ra­te de companie sunt concentrate în direcţia creării de genotipuri productive, printr-o selecţie cât mai ri­guroasă a hibrizilor, care trebuie să fie perfect adaptaţi condiţiilor pedoclimatice din ţara noastră. Noul hibrid SY Diamantis este destinat culturilor intensive şi prezintă un potenţial ridicat de producţie, toleranţă bună la condiţii de secetă, având o masă hectolitrică de 44-48 kg/hl şi un conţinut de ulei de 43-45%”, a menţionat Gabriela Stoica.

Despre tehnlogia de protecţie a plantelor în cultura de floarea soarelui a vorbit Dan Spătaru, evidenţiind performanţa fungicidelor tratament sămânţă Apron XL şi Maxim XL. Pentru perioada de vegetaţie, fungicidul recomandat este Amistar Xtra, în doză de 0,75 l/ha, aplicat până la momentul apariţiei butonului floral şi a înfloririi. Totodată, specialistul companiei a vorbit şi despre aplicarea insecticidului Karate Zeon, în doză de 0,15 l/ha, precum şi despre importanţa utilizării erbicidelor preemergente Dual Gold, în doză de 1-1,5 l/ha sau Gardoprim Plus, în doză de 3,5-4 l/ha. Pentru aplicarea postemergentă se recomandă erbicidul Listego, în doză de 1,2 l/ha pentru tehnologia Clearfield, urmat de Fusilade Forte, în doză de 0,8-1,3 l/ha, un produs cu o activitate foarte bună împotriva buruienilor monocotiledonate, pretabil pentru toate tehnologiile de cultivare a florii soarelui.

Cel de al patrulea atelier, cel dedicat culturii de porumb a fost prezentat de reprezentanţii tehnici şi de vânzări Rodica Pop şi  Adelin Tănase. Producătorii agricoli  au primit informaţii complete despre cultura de porumb şi despre hibrizii din proiectul 3P – Precocitate, Productivitate, Profitabilitate. Printre hibrizii de porumb prezentaţi s-au regăsit: SY Respect, SY Arioso, SY Batanga, SY Photon, SY Ulises, SY Iridium, SY  Zephir, SY Dartona, SY Kreon, NK Lucius, NK Cobalt, NK Thermo, dar şi noul sosit în portofoliu, SY Senko.

“Noul hibrid Senko depăşeşte cu mult limitele de producţie în condiţii intensive de tehnologie. El are o dublă utilizare, fiind excelent pentru siloz, dar şi pentru producţia de boabe. Este un hibrid de talie înaltă, cu ştiulete şi MMB mare, cu o perioadă de vegetaţie de 135-145 zile şi o bună toleranţă la cădere”, a menţionat Rodica Pop.

Despre tratamentele acestei culturi a vorbit Adelin Tănase, evidenţiind eficienţa schemelor de tratament. “Dintre produsele Syngenta aplicate în cultura de porumb amintesc fungicidul Maxim XL, aplicat în doză de 1 l/tona de sămânţă tratată, erbicidele, DualGold 960 EC, în doză de 1-1,5 l/ha, Gardoprim Plus, doză de 4-5 l/ha, Camix,  doză de 2-2,8 l/ha, Lumax, cu 3-3,5 l/ha, Banvel 480 S, cu doză de 0,6 l/ha, Casper, cu doză de 0,3-0,4 kg/ha, Callisto, în doză de  0,2-0,3 l/ha, Elumis, cu 1-2 l/ha şi Mistral 240 SC, precum şi insecticidele Force 1,5 G, cu doză de aplicare de 15 kg/ha şi Karate Zeon, cu doză de 0,15-0,25 l/ha”, a concluzionat Adelin Tănase.

În ultimul atelier, agricultorii au primit o lecţie practică de aplicare corectă și în siguranță a produselor de protecție a plantelor. Reprezentantul Syngenta Alexandru Ghiță a prezentat tehnicile și bunele practici de aplicare a produselor de protecție a plantelor, precizând totodată şi care sunt cele cinci reguli de aur pe care trebuie să le respecte orice fermier sau utilizator la folosirea substanțelor chimice.

„Succesul tratamentelor fitosanitare depinde întotdeauna de trei elemente cheie: produsul utilizat, momentul de aplicare şi, foarte important, tehnica de aplicare a produsului. Chiar dacă avem cel mai bun produs, dacă nu-l aplicăm corect atunci rezultatele nu vor fi cele dorite. De aceea, prin aplicarea celor cinci reguli de aur, Syngenta doreşte să sprijine fermierii să producă mai mult, cu mai puţine resurse, fiind  eficienţi şi profitabili prin cunoașterea și aplicarea reguliilor de bază în utilizarea corectă a produselor fitosanitare. Ne dorim ca fermierii din România să aibă acces la produse de cea mai bună calitate, dar, în acelaşi timp, ne asigurăm că sunt utilizate şi aplicate corect, pentru a da cele mai bune rezultate.

În sensul bunelor practici, la aplicarea produselor de protecţia plantelor trebuie avute în vedere mai multe aspecte, precum manipularea PPP-urilor cu grijă, citirea cu atenţie a etichetei de fiecare dată când folosim un produs de protecţie a culturilor şi purtarea obligatorie a echipamentului individual de protecţie adecvat – ochelari, mănuşi, salopetă, mască. De asemenea, trebuie să acordăm o atenţie sporită la igiena personală pentru evitarea contaminării încrucişate, calibrarea echipamentelor de stropit şi alegerea corectă a duzelor aferente fiecărui tip de cultură și tip de tratament. Astfel, vom obţine potenţialul maxim din fiecare produs, vom proteja sursele de apă şi reducem expunerea operatorului”, le-a explicat Alexandru Ghiță fermierilor.

Evenimentul Universul Syngenta de la Caracal, cel care deschide seria evenimentelor la cultura mare, s-a încheiat cu o tombolă, unde fermierii norocoşi au fost recompensați cu produse Syngenta. Următorul eveniment se va desfăşura la Amzacea, în judeţul Constanţa, acolo unde agricultorii din zonă vor lua pulsul noutăţilor genetice, dar şi a tehnologiilor de protecţie a plantelor oferite de compania Syngenta.