Business Press Agricol

Actualitate

Bayer Agro Arena – soluţii de ultimă generaţie pentru cele mai noi provocări din agricultură

iunie 22, 2017 by admin in Actualitate, Companii, Cultura mare

Compania Bayer organizează pentru al 11-lea an consecutiv seria de evenimente Bayer Agro Arena, aducând în atenţia fermierilor din întreaga ţară produse inovatoare pentru protecţia plantelor, semințe și servicii, într-un domeniu modelat în permanenţă de natură şi schimbările de ordin climatic.

Deschiderea Bayer Agro Arena 2017 a avut loc în data de 24 mai a.c., la Însurăţei, în judeţul Brăila, calendarul continuând cu încă cinci evenimente programate astfel: 30 mai – Caracal, jud. Olt, 8 iunie – Marghita, jud. Bihor, 12 iunie – Zănești, jud. Neamț, 16 iunie – Comloşu Mic, jud. Timiș, 21 iunie – Tg. Secuiesc, jud. Covasna.

Participanţii s-au bucurat din nou de formatul consacrat Bayer Agro Arena, cu dialoguri în câmp, informaţii utile şi tombole cu premii atractive, dar şi elemente noi, precum un atelier special dedicat serviciilor şi agriculturii digitale.

Fără soluţii universal valabile – doar expertiză dezvoltată la nivel local

Al doilea eveniment din calendarul Bayer Agro Arena a avut loc în data de 30 mai 2017, la Caracal, în judeţul Olt. În prezenţa unui număr impresionant de fermieri, specialiştii companiei Bayer au arătat ce înseamnă agricultura modernă şi cât de importantă este inovaţia în acest domeniu.

În deschiderea evenimentului, Sorin Daraban, director de marketing al Bayer, a mulţumit tuturor participanţilor pentru încrederea pe care o acordă produselor companiei.

„Bun venit la Bayer Agro Arena, un eveniment care îşi deschide porţile pentru specialişti şi fermieri, oameni fără de care agricultura României nu ar fi posibilă. Vă vom prezenta astăzi în loturile demonstrative, performanţa tehnologiilor Bayer pentru cultura de cereale păioase, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Dialogul pe care-l vom purta cu dumneavoastră direct în câmp este foarte important pentru noi, pentru că numai astfel compania Bayer îşi poate îndeplini angajamentul pe care îl are faţă de fermierii români.

La culturile de cereale păioase veţi vedea tehnologia Bayer, începând cu tratamentul seminţei şi terminând cu cel pentru spic. Colegii noştri zonali vă vor prezenta tehnologia aplicată şi vor detalia beneficiile acesteia.

La porumb avem o ofertă completă privind tehnologia de erbicidare, acoperind toate fenofazele culturii: de la preemergenţă până în postemergenţă târzie (6-8 frunze ale porumbului). În primăvara acestui an, Bayer a lansat pe piaţă un produs nou: Capreno, reuşind astfel să aducă la un nou nivel de performanță tehnologia de erbicidare la porumb în postemergență timpurie.

La cultura de floarea soarelui veţi vedea performanţa Bayer privind tehnologia de protecţie, începând cu erbicidul antigramineic şi terminând cu fungicidele, inclusiv produsele noi, lansate de curând.

La rapiţă vreau să subliniez că avem în portofoliu un nou hibrid, care se numeşte InVigor. Totodată, anul acesta, compania Bayer a reuşit să vină în sprijinul fermierilor şi cu o gamă completă de fungicide şi insecticide la cultura de rapiţă. Prin aceste inovaţii încercăm, practic, să punem umărul la calitatea şi cantitatea recoltei pe care o veţi obţine la hectar.

Un alt aspect pe care doresc să-l punctez este legat de capitolul servicii, unde vom aduce câteva elemente de noutate. La ediţia cu numărul zece a Bayer Agro Arena am lansat serviciile sub umbrela Bayer Agro Services pentru cartarea agrochimică şi analizele de apă, finanţare şi conducere defensivă.

În campania de toamnă a acestui an pregătim lansarea unui nou serviciu, care, cu siguranţă, va răspunde aşteptărilor şi nevoilor  fermierilor. Nu în ultimul rând, ne concentrăm  atenția și spre sfera digitală. Anul trecut am lansat aplicaţia Bayer Agro Solution şi avem deja peste 3.000 de utilizatori în rândul fermierilor. Este o aplicaţie mobilă ce poate fi folosită cu uşurinţă pe telefonul smart. O puteţi descărca şi aveţi toată tehnologia Bayer la un click distanţă. Intrând în aplicaţie, obţineţi în orice moment un răspuns pentru problema pe care o întâlniţi în cultură. Aplicaţia Bayer Agro Solution este disponibilă 100%, în orice moment şi oriunde vă aflaţi. Vă mulţumim că sunteţi alături de noi şi vă dorim un an agricol cât mai bun!”, a precizat Sorin Daraban.

La rândul său, domnul Marius Cătălin Bran, Directorul Staţiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Caracal, în cadrul căreia s-a desfăşurat Bayer Agro Arena, a mulţumit participanţilor pentru prezenţă şi i-a invitat să viziteze culturile din câmp. „Vă doresc bun venit în staţiunea noastră şi sunt convins că vă veţi bucura de culturile sănătoase şi frumoase pe care le-am înfiinţat folosind genetica şi tehnologiile performante ale companiei Bayer. Doresc să vă transmit mesajul domnului rector al Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Spînu, care vă urează toate gândurile bune şi recolte cât mai bogate. De asemenea, vreau să mulţumesc companiei Bayer, un partener de nădejde al SCDA Caracal şi principalul furnizor de inputuri al staţiunii noastre. Vă doresc un an agricol cât mai prosper!”, a menţionat directorul SCDA Caracal.

Performanţă în culturi cu tehnologia Bayer

Evenimentul a continuat cu vizitarea loturilor demonstrative, prezentate pe rând de specialiştii companiei Bayer.

Tehnologia culturii de grâu a fost detaliată de Adrian Cosor – Crop Manager, Silviu Vasilescu – Field Trial Manager şi Laurenţiu Băloniu – reprezentant tehnic, care au prezentat intervalul de aplicare recomandat la grâu. Tehnologia a cuprins în prima fază tratamentul seminţei, care s-a făcut prin aplicarea insecto-fungicidului Yunta Quattro în doză de 1,6 lt/tona. În primăvara, la data de 6 aprilie s-a aplicat primul tratament foliar, odată cu erbicidarea, prin folosirea pachetului tehnologic Falcon Pro, care conţine fungicidul Falcon Pro (doză aplicată 0,6 lt/ha) şi erbicidul Sekator Progress OD (doză 125 ml/ha). Tratamentul împotriva bolilor foliare şi a dăunătorilor a continuat prin aplicarea în data de 3 mai a celui de-al doilea tratament fungic, cu fungicidul Nativo Pro (doză 0,6 lt/ha) şi a insecticidului Biscaya (doză 0,2 lt/ha). La data de 25 mai, la începutul înfloritului, s-a utilizat fungicidul Prosaro, în doză de 0,9 lt/ha, în vederea combaterii fuzariozei la spic.

La cultura de rapiţă, tehnologia a fost prezentată de echipa formată din Nicolae Gheorghiu – Director Zonal, Sorin Petrache – Crop Manager şi Andrei Zaharia – reprezentant tehnic. Sămânța de rapiță a fost tratată cu Modesto 480 FS (în doză de 12,5 l/tonă) pentru protejarea plantelor împotriva atacului de purici (Phyllotreta spp. şi Psylliodes spp.). În toamnă s-a efectuat o erbicidare pentru controlul gramineelor cu produsul Centurion Plus (doză de 0,8 l/ha) și s-a utilizat insecticidul Decis Expert în vederea combaterii dăunătorilor, precum şi fungicidul Folicur Solo (0,7 l/ha) împotriva putregaiului negru și pentru pregătirea culturii de iernare, acționând în mod eficient ca și regulator de creștere. Primăvara, în perioada de alungire a tijei, s-a aplicat pachetul tehnologic Proteus (care conține insecticidul Proteus și fungicidul Timor) pentru controlul gărgăriței tulpinilor și a bolilor. La înflorit s-a aplicat noul pachet tehnologic Propulse (care conține insecticidul Biscaya și fungicidul  Propulse) pentru controlul alternariozei, a putregaiului alb și a dăunătorilor. Specialiştii Bayer au prezentat ciclul de viaţă al putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum), evidenţiind momentul aplicării şi acţiunea deosebit de eficientă a fungicidului Propulse pentru controlul acestei boli. În final, la maturitate, se va utiliza produsul Lamfix, pentru rezistenţa la scuturare, precum şi Decis Expert împotriva afidelor din cultura de rapiţă.

A urmat prezentarea hibrizilor la cultura de rapiţă, echipa Bayer fiind formată din Marius Stanciu – Seeds Manager Bayer CropScience, Mihail Mihălceanu şi Akkan Cadar – reprezentanţi tehnici. Pe lângă hibrizii consacraţi ai companiei, şi anume Bagira, Brentano, Jenifer, Jumper şi Puncher, au fost prezentaţi şi noii hibrizi Safer, Elmer CL şi InVigor.

Safer este un hibrid semitardiv ce oferă siguranţă în cultură şi se remercă prin producţii ridicate, stabile şi un conţinut ridicat de ulei. Hibridul poate fi semănat devreme sau târziu, fiind bine adaptat la condiţiile climatice din ţara noastră. Elmer este un hibrid Clearfield, semitimpuriu, care asigură producţii ridicate. Prezintă o bună vigoare timpurie şi toleranţă la ger. Specialiştii companiei au evidenţiat caracteristicile noului hibrid InVigor 1022, un semitimpuriu spre mediu, cu producții ridicate și stabile, bine adaptat la climatul din centrul Europei. Hibridul se pretează la semănatul devreme sau semi-târziu, prezintă o înflorire semitimpurie şi are o bună tolerenţă la temperaturi scăzute şi la Phoma.

„După câţiva ani de testare a varietăţilor în condiţiile climatice din ţara noastră, Bayer a introdus pe piaţă hibrizi de rapiţă bine adaptaţi, urmând ca în viitor să îşi lărgească portofoliul cu noi produse. Calitatea seminţelor Bayer este cea mai bună din Europa şi, cu siguranţă, va fi menţinută la acest nivel”, a menţionat în prezentarea sa Marius Stanciu, Seeds Manager Bayer CropScience.

La cultura de floarea soarelui, prezentarea tehnologiei a fost realizată de echipa formată din Belin Duşan şi Marin Maftei – reprezentanţi tehnici și Maria Niculiu – Specialist Omologări. Tratamentele aplicate au vizat utilizarea erbicidului Centurion Plus pentru combaterea buruienilor monocotile anuale și perene, precum şi a fungicidului Sfera aplicat în faza de 6- 8 frunze, în vederea combaterii unor boli precum Phomopsis, Sclerotinia, Alternaria, Botrytis și a fungicidului Prosaro cu aplicare în perioada înfloritului, pentru combaterea unor boli precum Botrytis și Sclerotinia.

Un alt moment de interes în cadrul evenimentului l-a constituit prezentarea echipamentul Phytobac®, un dispozitiv special pentru gestionarea efluenţilor fitosanitari proveniţi din resturi ale soluţiilor de stropit, apelor de clătire, cuvelor sau din scurgeri accidentale. Acest echipament reprezintă soluţia simplă şi ingenioasă pentru reducerea riscului poluării apei şi a solului cu efluenţi rezultaţi în urma aplicării produselor de protecţie a plantelor. Practic, Phytobac® este un bazin ce permite recuperarea şi epurarea completă a efluenţilor fitosanitari rezultaţi într-o exploatare agricolă, substanţele active devenind inerte prin utilizarea capacităţii naturale de degradare biologică a solului”, a precizat Maria Niculiu.

Tehnologia la cultura de porumb a fost prezentată de Răzvan Gherghe – Director Zonal, Ionuţ Gaşpar, Veronica Chetrea şi Ionuţ Săndoiu – reprezentanţi tehnici. Specialiştii Bayer au prezentat portofoliul de produse pentru combaterea buruienilor în cultura de porumb şi intervalul recomandat pentru aplicarea acestora. Ulterior, au fost prezentate variantele de erbicidare aplicate pe lotul demonstrativ și principalele avantaje pe care le au aceste produse. Pentru început a fost prezentat produsul Adengo utilizat pentru combaterea buruienilor monocotile şi dicotile anuale. Au fost realizate două variante de erbicidare cu acest produs: preemergent și postemergent timpuriu. Ambele variante au scos în evidență eficacitatea și felxibilitatea produsului, completat de o perioadă lungă de protecție împotriva buruienilor care pot germina după aplicarea produsului. De asemenea, a fost prezentată și varianta erbicidată cu produsul Capreno, lansat anul acesta de compania Bayer. Capreno este destinat segmentului de postemergență cu interval de aplicare flexibil de la 2 la 6 frunze ale culturii de porumb, având o eficacitate deosebită în controlul buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale. Aspectul unic al acestui produs este dat de protecția de lungă durată pe care o are în controlul buruienilor care pot germina după aplicarea produsului.

Aprecierea fermierilor şi a colaboratorilor, un motiv de mândrie şi responsabilitate

Reporterul revistei Business Press Agricol prezent la evenimentul de la Caracal a stat de vorbă cu distribuitorii şi fermierii, aceştia declarând că informaţiile oferite de specialişti le sunt de real folos şi că apreciază produsele şi tehnologiile companiei Bayer.

Lavinel Iordache, administrator al firmei Lavinel Impex din loc. Calafat, jud. Dolj: „Particip cu plăcere în fiecare an la Bayer Agro Arena, fiind invitat de domnul Nicolae Gheorghiu, Director Zonal în Regiunea Sud-Vest. Acest gen de evenimente reprezintă un pas înainte atât pentru noi, ca şi comercianţi, dar şi pentru fermieri. Suntem extrem de mulţumiţi de produsele Bayer, deoarece sunt foarte eficiente. Comercializăm produsele Bayer de 20 de ani prin fitofarmaciile noastre, distribuite în şase puncte de lucru în localităţile Calafat, Ciupercenii Noi, Desc, Poiana Mare şi Moţăţei, în judeţul Dolj, şi la Cujmir, în judeţul Mehedinţi. Produsele Bayer sunt de calitate, sunt prietenoase cu mediul, iar eficienţa lor se vede de departe în culturile unde sunt aplicate. Fermierilor le urez succes, recolte sănătoase şi profitabile, cu produse de calitate de la compania Bayer. Îi felicit pe organizatori pentru un alt eveniment reuşit!”

Nicolae Funieru Drăghici, fermier din localitatea Cujmir, jud Mehedinţi: „Deţin 7 hectare de teren pe care cultiv cu porumb, păioase şi pepeni verzi. Folosim produsele Bayer pentru că ne asigură siguranţă din punct de vedere al calităţii recoltei. În zona noastră sunt foarte mulţi legumicultori care se bucură de produsele Bayer. Am folosit erbicidele Adengo şi Merlin Duo, foarte eficiente pentru mono şi dicotiledonate la porumb, iar insecticidele Decis şi Calipso sunt excelente pentru răţişoară la porumb şi floarea soarelui. Aceste evenimente sunt foarte bine venite, sunt educative, ne ajută să aflăm noutăţi şi tehnologii performante şi să învăţăm cum să le punem în aplicare. Mesajul meu pentru fermieri este să folosească cu încredere produse de calitate de la compania Bayer, pentru că numai aşa se pot bucura de recolte bogate şi sănătoase.”

Ion Bogheanu, fermier din com. Întorsura, jud. Dolj: „Sunt inginer agronom şi lucrez în cadrul societăţii Agrifarm ca director tehnic. Am peste 30 de ani de experienţă în agricultură, iar primii ani i-am lucrat în pepiniere, domeniu de care am rămas foarte ataşat. Din acest motiv dorim sa reintroducem în portofoliul nostru pepinierele şi să readucem soiurile autohtone pe piaţa românească. Avem în exploatare în jur de 4.000 de hectare pe care le cultivăm cu grâu – 1.500 ha, rapiţă – 770 ha, floarea soarelui – 761 ha, orz – 500 ha, porumb – 40 ha, plantaţie pomicolă – 10 ha, pe care dorim să o extindem, dar mai avem şi alte culturi. Avem o colaborare foarte bună cu Bayer. Testăm în fermă doi hibrizi de rapiţă, Safer şi Jumper, dar avem incluse în tratamente şi produse de protecţie a plantelor de la Bayer, care sunt foarte eficiente. Anul acesta culturile arată bine şi estimăm producţii mai mari decât anul trecut. Îi îndemn pe colegii mei fermieri să folosească produsele Bayer, pentru că sunt foarte eficiente în toate culturile şi în diferite faze de vegetaţie.”