Business Press Agricol

Agroinfo

Frigul şi îngheţul înregistrate în luna aprilie au distrus culturile de fructe

aprilie 25, 2017 by admin in Agroinfo, Horticultura

livada

Îngheţurile târzii şi zăpezile căzute în perioada 15-22 aprilie au distrus culturile de fructe în proporţie de 40% până la 95%. Cei mai afectaţi fiind merii, cireşii, nucii şi piersicii.

În ultima perioadă de timp s-au constatat creşteri de temperaturi în lunile februarie şi martie, care au generat o dezvoltare prematură a culturilor,diferenţa de timp faţă de perioadele normale fiind de două săptămâni.Însă trebuie să precizez că probabilitatea de a se produce un fenomen similar celui din aprilie este foarte mică şi se întâmplă o dată la 100 de ani.

„Situaţia este dezastruoasă,în zonele centrale din ţară au fost temperaturi negative care au afectat culturile de măr în proporţie de 40%-90%, pe cele de cireş în proporţie de 70%-95%, la fel şi pe cele de prun, iar pe cele de piersic, în proporţie de 80%-85%. La nuc pierderea totală este foarte mare la nivelul întregii ţari, nucul fiind cel mai sensibil la scăderile de temperature.La nivel de institut am realizat un studiu complet, care de altfel a fost fost înaintat Ministerului Agriculturii, în vederea sensibilizării autorităţilor faţă de fenomenele semnalate.Am estimat că  că valoarea lucrărilor necesare pentru întreţinerea culturilor din zonele calamitate este de peste 2.500  lei pe hectar de cultură afectată”, a precizat Mihail Coman, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti.