Business Press Agricol

Actualitate

Octavian Chihaia, Monsanto: „România are potențial să fie o platformă de inovație în agritech!”

aprilie 27, 2017 by admin in Actualitate, Agroinfo, Eveniment

How to Web, comunitatea online a antreprenorilor în tehnologie, a organizat primul eveniment de dezbatere cu privire la modul în care tehnologia impactează agricultura și ce oportunități aduce agritech-ul în România și în regiune. Antreprenori, programatori, fermieri și reprezentanți ai companiilor de agricultură au fost prezenți la eveniment miercuri, 26 aprilie, la TechHub Bucharest pentru a explora posibilități de colaborare pe viitor pentru devoltarea agriculturii prin tehnologie.

Octavian Chihaia, Regional Business Director CEE Monsanto, Stefan Stanescu, cofondator AgriSo Romania, Cezar Nourescu, cofondator & CEO SiloMeter, Emil Dumitru, Președinte ProAgro și Alexandru Spinciu din partea Spicons Impex au fost vorbitorii evenimentului organizat de How to Web. Aceștia au vorbit despre inițiativele din zona privată pentru accelerarea tehnologizării digitale a fermelor din România, despre obstacolele de adoptare a tehnologiilor moderne în activitatea de zi cu zi a fermierilor și despre provocările dezvoltării unei afaceri de tehnologie în agricultură ca antreprenor român.

Octavian Chihaia: România are potențial să fie o platformă de inovație în agritech

Octavian Chihaia, Regional Business Director Monsanto în regiunea Europei Centrale și de Est a vorbit despre faptul că România este un jucător important în industria agriculturii la nivel de regiune. Faptul că avem cele mai mari și unele dintre cele mai performante ferme din Europa creează mediul propice pentru a testa și dezvolta noi tehnologii agricole. Acesta a încurajat inițiativele antreprenoriale în acest sector și a precizat că în strategia globală a Monsanto se regăsește un interes puternic în a investi în startup-uri agritech.

”În agricultură accesul la tehnologie a venit mai greu în România, dar astăzi tehnologia este foarte prezentă în activitatea fermierilor români și e important să încurajăm aceste inițiative. În Monsanto există un fond de investiții intern care activează atât în Statele Unite, cât și în Europa. Un exemplu concret este VitalFields, o companie din Estonia care a fost achiziționată recent de Monsanto. Sunt foarte multe companii în care acest fond de investiții este deja implicat în multe startup-uri. Nu există granițe în IT și cu siguranță dacă există produse agritech cu potențial în România va exista și interes pentru susținerea dezvoltării lor”, a subliniat Octavian Chihaia, Director Regional Monsanto pentru regiunea Europei Centrale și de Est.

Emil Dumitru, Președinte ProAgro și Alexandru Spinciu, fermier Spicons Impex, invitați în cadrul evenimentului organizat de How to Web au subliniat că există multă deschidere din partea fermierilor din România de a utiliza tehnologii digitale pentru a-și eficientiza activitatea și pentru a crește productivitatea fermelor.

”Agricultura din România funcționează cu două viteze. Asta știe toată lumea. La nivel de tehnologii avem nevoie de foarte multe lucruri: avem nevoie de integrare de baze de date, avem nevoie de modalități prin care să rentabilizăm fermele și multe altele. Avem o fermă cu 65.000 de hectare în România, deci există piață pentru noi tehnologii agricole”, a menționat Emil Dumitru, Președinte ProAgro.

Un alt aspect important este nevoia pregătirii oamenilor din fermele din România pentru a putea lucra cu noile tehnologii, cei doi subliniind nevoia unui dialog și a unei colaborări constante între profesioniștii în tehnologie și agricultori.

”Există multe de învățat pentru un tânăr agronom în ceea ce privește tehnologia pe care o poți utiliza în fermă. Eu, de exemplu, în momentul de față folosesc tehnologii de ghidare prin satelit, tehnologii de management al fermei care au înlocuit vestita agendă a fermierului și care ne oferă un istoric precis al fiecărei parcele. Tehnologiile de genul acesta sunt extrem de utile pentru un fermier”, a spus Alexandru Spinciu, Spicons Impex.

Cei doi antreprenori invitați în cadrul evenimentului, Ștefan Stănescu, cofondatorul AgriSo Romania și Cezar Nourescu, fondatorul și CEO-ul SiloMeter au vorbit despre cum au început ei să dezvolte produse agritech. Ambii au pornit de la nevoi simple pe care le-au identificat fie în fermele proprii, fie în fermele prietenilor.

”Acum trei ani am început să căutăm soluții de optimizare a activităților din cadrul fermei. Nu am găsit nicio soluție de farm management eficientă și am decis să facem noi una: AgriSo. Am început să o testăm în ferma noastră, am îmbunătățit-o și am început să o vindem și către alte ferme odată ce am văzut că a crescut extrem de mult rentabilitatea activității din fermă. Astăzi avem peste 50 de ferme mari care ne folosesc aplicația și creșterea este din ce în ce mai mare pentru că avem un feedback foarte bun din partea clienților noștri. Costul aplicației se calculează în funcție de ce vrea fiecare fermier și poate fi de la 800 de euro pentru o fermă mică plus costurile de mentenanță. Cu cât ferma este mai mare, cu atât costul scade și, în medie, în primele două luni clientul își amortizează investiția”, a povestit Ștefan Stănescu, cofondator AgriSo.

Cezar Nourescu a evidențiat faptul că cel mai complicat aspect în dezvoltarea unei tehnologii agricole este procesul de vânzare întrucât se bazează foarte mult pe întâlniri directe cu fermierii și mai puțin pe mijloace moderne de vânzare, așa cum sunt campaniile pe Facebook, presa online sau aparițiile TV.

”Toate acestea ajută în procesul de luare a deciziilor, la fel și târgurile și evenimentele de profil, dar este foarte important să mergi direct la fermier, să îi arăți produsul și să înțeleagă cum funcționează și cum îi crește profitul. Totul se reduce, până la urmă, la modul în care produsul pe care îl vinzi îi crește sau nu veniturile sau profitabilitatea”, a precizat Cezar Nourescu, cofondator și CEO Silometer.

Evenimentul a fost gratuit și s-a adresat tuturor profesioniștilor, antreprenorilor și fermierilor care au dorit să afle mai multe despre tehnologiile care impactează agricultura și care sunt oportunitățile din acest domeniu. Aproape 100 de participanți au fost prezenți la întâlnire.

Pe viitor, comunitatea How to Web plănuiește să organizeze și alte întâlniri între fermieri și antreprenori în tehnologie pentru a ajuta la o mai bună înțelegere a celor două industrii, iar cei care vor să participe și la evenimentele viitoare se pot înscrie aici pentru a primi informații.