OLMIX și INRAE: Un parteneriat global privind promovarea algelor pentru o agricultură durabilă și cultura plantelor

Signature_INRAE-Olmix_Credit INRAE-Bertrand NICOLAS

Pe 25 februarie 2020, Philippe Mauguin, Președinte și CEO al INRAE și Hervé Balusson, CEO al Grupului Olmix, au semnat un prim accord-cadru care vizează consolidarea colaborării în două domenii: nutriția plantelor și sănătatea și nutriția animalelor cu obiectivul comun de a dezvolta sisteme alimentare durabile și viabile din punct de vedere economic.

Lanțul valoric al algelor marine se extinde. Interesul crescut pe care îl manifestă provine de la calitatea nutrițională și de la bogația de molecule bioactive utilizate în mai multe domenii de interes precum lanțul alimentar uman și animal, dar și în sănătatea și nutriția plantelor.

Olmix și INRA (INRAE după fuziunea cu Irstea pe 1 ianuarie 2020) au un parteneriat continuu și fructuos încă din 2012. Scopul acestei colaborări a fost evaluarea efectului diferitelor componente bogate în polizaharide sulfatate marine pe o gamă largă de activități biologice capabile să îmbunătățească performanțele de producție și rezistența animalelor la infecții.

Cercetările efectuate in vitro și in vivo au evidențiat faptul că unele din extractele testate ar putea fi utilizate în hrană ca produse naturale pentru a stimula răspunsul imun al animalelor, pentru a proteja mucoasele de agenții patogeni și pentru a reduce utilizarea antibioticelor în ferme.

Olmix și INRAE împărtășesc aceeași viziune asupra nevoilor agricole și alimentare pentru viitor.

Acest contract permite alinierea priorităților în ceea ce privește beneficiile pentru cercetare, inovație și economie. De asemenea, oferă o oportunitate de diversificare a interacțiunilor în jurul interesului utilizării extractelor de alge atât în sectoarele de sănătate animală, cât și în cele vegetale:

• Impactul extractelor de alge asupra nutriției și sănătății animalelor, a sectorului acvaculturii și asupra calității produselor alimentare, într-o abordare fără antibiotice (identificarea markerilor biologici și a mecanismelor de acțiune).

• Cercetări asupra compoziției extractelor de alge, structurii și a legăturilor cu activitățile biologice aferente.

• Identificarea ingredientelor active și a modului de acțiune asupra sănătății și nutriției plantelor.

• Sisteme sustenabile de cultivare a plantelor, includerea strategiilor de protecție a plantelor prin soluții inovatoare bazate pe alge, direct legate de utilizarea responsabilă a solului.

«Acest acord-cadru ne permite consolidarea colaborării deja existente în sectorul nutriției și sănătății animalelor și diversificarea colaborării noastre în sectorul nutriției și sănătății plantelor. Acesta este un exemplu excelent de parteneriat cu industria pe care institutul nostru de cercetare dorește să o dezvolte, pentru a accelera dezvoltarea de produse inovatoare care respectă solul și mediul.» – Philippe Mauguin, CEO INRAE.

«Acest contract-cadru este atât o recunoaștere a activității noastre cu INRAE, cât și un stimulent pentru consolidarea acestuia. De 20 de ani, Olmix dezvoltă soluții bazate pe alge având un singur obiectiv: să ofere fermierilor soluții viabile din punct de vedere economic, pentru ca aceștia să producă hrană sănătoasă și pe termen lung.» – Hervé Balusson, CEO Olmix.