Peste 1200 de fermieri au participat la Conferința Națională a Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă

CFRo 800

Conferința Națională “Inovație pentru Agricultură Performantă”, organizată pe 6 februarie, la Palatul Parlamentului, de către Asociația Clubul Fermierilor Români, a reunit peste 1.200 de fermieri, alături de oficiali români și europeni cu responsabilități în dezvoltarea politicilor și strategiilor în domeniul agriculturii, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, precum și lideri din partea celor mai importante asociații ale fermierilor la nivel european și național.

Lansat în urmă cu un an, Clubul Fermierilor Români și-a propus să dezvolte inițiative care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale fermierilor și să devină vocea acestora la nivel european.

“Organizația noastră promovează un model românesc de agricultură performantă care valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultura 4.0 (revoluția digitală a agriculturii); dezvoltarea de valoare adaugată peste activitatea agricolă prezentă; atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naționale de infrastructură agricolă; securizarea fermierilor împotriva crizelor și a riscurilor; atragerea tinerilor în agricultură, formarea și creșterea competențelor acestora. Schimbarea imaginii publice a fermierilor și recunoașterea socială a importanței lor în asigurarea securității alimentare sunt prioritare în agenda de acțiune a Clubului”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv, Clubul Fermierilor Români.

În deschiderea conferinței, Nicușor Șerban, Președintele Clubului Fermierilor Români, a reafirmat dorința fermierilor de a participa activ la elaborarea viitorului Plan Național Strategic, cât și la punerea în aplicare a viitorului Pact Ecologic European, pentru a asigura un viitor performant tuturor celor implicați în sectorul agricol.

“Este rolul și responsabilitatea noastră, a fermierilor performanți, care nu am moștenit, ci am muncit pentru succesul și prosperitatea afacerii noastre, să ne implicam mai mult și să devenim parteneri sociali ai Guvernului în stabilirea strategiilor de dezvoltare a agriculturii românești și punerea în aplicare a programelor de reformă ale PAC. Mă refer concret la elaborarea viitorului Plan Național Strategic și a mecanismelor de punere în aplicare a Pactului Ecologic European”, a declarat Nicușor Șerban, Președintele Clubului Fermierilor Români.

Prezent la conferință, Adrian Nechita Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a vorbit despre stadiul negocierilor europene pentru adoptarea bugetului multianual european și a noii Politici Agricole Comune și impactul pe care le vor avea asupra fermierilor. În ceea ce privește plafonarea subvenţiilor agricole, Ministrul Agriculturii a menționat că: “România susține plafonarea voluntară prin aplicarea 2 unui mecanism de plată redistributivă, dar ar putea să fie de acord și cu plafonarea obligatorie, la un plafon mai ridicat, de exemplu 300.000 EUR.”

Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojociechowski, a adresat un mesaj video celor prezențiși a salutat faptul că fermierii, prin Asociația Clubul Fermierilor Români, susțin un model agricol durabil, care va contribui la Pactul Ecologic European şi va garanta siguranţa şi securitatea alimentară.

“Prima mea prioritate o reprezintă finalizarea reformei PAC post-2020. Propunerea Comisiei vizează promovarea cunoaşterii, inovării şi digitalizării. Este evidenţiată astfel importanţa acestor aspecte şi rolul lor crucial pentru o Politică Agricolă Comună modernă şi durabilă. Avem nevoie de o politică agricolă care oferă statelor membre mai multă flexibilitate în conceperea propriilor strategii în funcţie de situaţiile, nevoile şi provocările lor specifice. Propunerea aflată în lucru vizează îmbunătăţirea performanţei PAC, aduce mai multă flexibilitate pentru statele membre, precum şi ambiţii mai mari privind mediul şi clima. Reforma politicii agricole comune trebuie să includă şi ample simplificări ale regulilor care privesc atât fermierii, cât şi administraţiile”, a declarat Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojociechowski.

În mesajul său, Guvernatorului Băncii Naționale a României, Academician Dr. Mugur Isărescu, a apreciat progresele reale făcute în ultimul deceniu la nivel agricol în România și a atras atenția asupra faptului că trebuie acționat pentru “echilibrarea balanței bunurilor produse în țară și ale celor importate. România importă încă prea multe produse agricole raportat la ceea ce natural se poate produce în țară, fapt care arată că potențialul nu este încă pe deplin pus în valoare”. Totodată, a subliniat că “nu trebuie să uităm de agenda neterminată din secolul XX”, făcând referire la “impulsul care trebuie dat administrației pentru finalizarea cadastrului în toate zonele țării, comasarea terenurilor, refacerea sistemului de irigații, relansarea rețelei de cercetare, a băncilor de gene, reînființarea liceelor de specialitate și multe altele.”

Finanțarea sectorului agricol a fost un subiect de interes pentru toți cei prezenți, Daniel Buda, Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, menționând faptul că: “Banii destinați agriculturii trebuie să ajungă întotdeauna la adevărații fermieri, la cei care sunt angajați cel puțin la un nivel minim de activitate agricolă, respectiv la cei care furnizează bunuri publice. Politicile agricole trebuie să țină cont atât de combaterea schimbărilor climatice, cât și de durabilitatea fermelor. Ne dorim un mediu curat, dar în același timp, ne dorim să păstrăm locurile de muncă în sectorul agricol.”

Conferința a oferit fermierilor posibilitatea să interacționeze cu cei prezenți pe parcursul a două sesiuni de dezbatere simultană: un panel legislativ – moderat de către Florian Ciolacu, Directorul Executiv al 3 Clubului Fermierilor Români – și un panel financiar – moderat de către Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit IFN.

Invitații sesiunilor de dezbatere au fost experți din partea Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiții (EIB), Băncii pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Mondiale, IFC, COPA-COGECA, ELO, Farm Europe, Consiliul European al Tinerilor Agricultori (CEJA), reprezentanți ai unor asociații profesionale ale fermierilor din țări europene și specialiști din domeniul asigurărilor, Groupama Asigurări și Allianz-Țiriac.

“Vom reuși dacă vom fi coerenți și vom fi pregătiți. Agricultura este unul dintre domeniile cheie pentru ambele priorități strategice ale Uniunii Europene – Pactul Ecologic European și Tranziția digitală. Ca să reducem riscurile și să creștem oportunitățile va trebui să fim pregătiți. Este important să ieșim din logica defensivă și să intrăm într-o logică a dezvoltării durabile, a reconectării cu o societate din ce în ce mai exigentă, preocupată de mediu, de calitatea hranei, de o viață mai sănătoasă. Este important ca în acest proces, fermierii să nu fie cei care achită nota de plată, ci beneficiarii acestei evoluții. Aceste transformări aduc oportunități importante de investiții. Inovare, cercetare, agricultură de precizie, căutarea unor tehnologii durabile și mai puțin poluante pentru sol, toate acestea nu sunt doar pentru fermierii din Germania sau Olanda. E important ca acestea să devină o realitate aici, în fermele din România”, a declarat Dacian Cioloș, Președintele Grupului Renew Europe și membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

În zona expozițională a conferinței și-au dat întâlnire cei mai mari producători de tehnologii din agribusiness și asiguratori: Adama, Bayer, Agricover, Corteva, Syngenta, FMC, UPL, Intermag, Indagro, SummitAgro, PhosAgro, Sharda, Timac, Barclay, Groupama Asigurări, Allianz-Țiriac, AgraAsigurări, Cofco, Glencor, Intermedicas, Genezis.

Despre Clubul Fermierilor Români

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Pentru mai multe referințe accesați www.cfro.ro