“Ziua Porumbului Românesc 2019”, un eveniment care a evidenţiat performanţa hibrizilor româneşti

expert AB

Expert Agribusiness a organizat în data de 22 august a.c. evenimentul “Ziua Porumbului Românesc 2019” în orașul Fundulea, jud. Călărași. Manifestarea s-a bucurat de prezența a peste 100 de fermieri, specialiști din domeniul agricol, reprezentanți ai ITCSMS Ialomița, Călărași, cercetători-amelioratori, dar și jurnaliști ai presei agricole. Prezeţa domnului profesor Valeriu Tabără, președintele ASAS, a dat mai multă substanţă evenimentului.

În cadrul întâlnirii, echipa Expert Agribusiness a prezentat fermierilor lotul demonstrativ cu hibrizii CERA, noutățile din portofoliu, comportarea acestora în condițiile acestui sezon, dar și aspectele legate de tehnologia de cultură a porumbului și situațiile specifice apărute în acest an.

Deschiderea a fost realizată de doamna Mariana Olteanu, administratorul firmei Expert Agribusiness, care a mulțumit în numele echipei tuturor invitaților pentru prezență.

“Astăzi sunteți parte a evenimentului nostru, «Ziua Porumbului Românesc». L-am numit așa pentru că suntem o firmă românească și producem sămânță din hibrizi de porumb românești, pentru fermierul român. Ceea ce dorim să vă prezentăm aici este munca noastră de cercetare, precum și rezultatele obținute de hibrizi atât în câmpurile proprii, cât și în cele ale fermierilor cu care colaborăm. Pentru că ne dorim să creștem, trebuie să facem schimb de experiență și să vă ascultăm impresiile, astfel încât să putem îmbunătăți în permanență activitatea noastră, precum și recoltele din fermele dumneavoastră.

Echipa cu care am reușit să realizăm aceste rezultate frumoase este prezentă astăzi aici și este formată din: cercetător-ameliorator, doamna Georgeta Dicu, colegii de la vânzări – Alexandru Gogoașe, Răzvan Voicu, Ștefan Roșca și Ionică Satco, șef stație condiționat semințe – Victoria Ivan, tehnician operator – Daniela Condurache, contabilitate – Alexandra Mihălcescu și Alina Ariton, logistică – Laura Voicu, relații fermieri – Carmen Nedelciu, marketing și publicitate – Liviu Dinu, gestionar – Ion Marin, distribuție marfă – Ștefan Moraru.. Le mulţumesc pe această cale şi am speranţa că vom continua cu succes activitatea în cadrul firmei Expert Agribusiness!”, a spus doamna Mariana Olteanu.

 

La rândul său, doamna Georgeta Dicu, cercetător-ameliorator desăvârșit, cu o experiență de 27 de ani în domeniu, i-a salutat pe cei prezenți şi le-a urat bun venit.

“Mărturisesc cu emoție că astăzi, aici, suntem prezente 4 din cele 5 surori şi toate lucrăm împreună în acest domeniu. Ceea ce pot să spun este că puterea și voința mea de a trece peste orice obstacol și de a merge mai departe se datorează și acestor tineri fermieri cu care avem o colaborare foarte bună. Eu le mulțumesc din suflet că mi-au acordat girul lor și au crezut în hibrizii realizați de noi, astfel încât, în ultimii doi ani, au putut să constate valoarea acestora.

Este foarte important să existe hibrizi românești pe piața internă, pentru că o țară care se respectă trebuie să aibă propriile rezultate care vin din cercetare. Sper ca evenimentul de astăzi să vă ofere o zi a informațiilor, pentru că eu îmi doresc să fie o discuție interactivă în care să învățăm cu toții din experiența fiecăruia”, a menţionat doamna Georgeta Dicu.

 

Înainte de vizitarea lotului demonstrativ de porumb, președintele ASAS, domnul profesor Valeriu Tabără, o persoană foarte importantă pentru cercetarea românească, a fost invitat să adreseze un mesaj tuturor fermierilor.

“Invitația la acest eveniment mă onorează. Genericul sub care se desfășoară această acțiune este extrem de bine venit. Doresc să precizez că o agricultură a unui stat precum România nu poate prospera și deveni eficientă bazându-se pe import de material biologic și de cercetare. Dacă dorim să construim sisteme de agricultură ecologice, organice, atunci trebuie să știm că ne bazăm pe materiale biologice stabile, care să răspundă unor indicatori de calitate.

Sunt extrem de încântat de tot ce se realizează în cercetarea românească, mai ales de faptul că apar firme românești de cercetare. Poate că în viitorul apropiat se va face un efort mai mare în România, astfel încât să fim recunoscuți pentru metodele de cercetare valoroase care se aplică la această dată în lume. Hibrizii pe care îi văd aici dau speranța unei reușite într-o competiție deloc ușoară. Mă bucur că veniți cu hibrizi românești, știință românească, cu o cunoaștere foarte bună a materialului, a condițiilor climatice, ceea ce conduce către receptivitatea fermierilor noștri, care duc lipsă mai mult de elemente exacte, decât de consultanță comercială. Felicitări și mult succes în continuare!”, a transmis domnul Valeriu Tabără.

 

De asemenea, au mai luat cuvântul și fermierii Daniel Escariu din județul Timiș, Daniel Nica și Valentin Popa din județul Călărași, Alexandru Valentin din județul Dâmbovița, care au avut în cultură, dar și în testare hibrizi românești de la Expert Agribusiness și au dorit să confirme calitatea lor, menţionând că vor continua colaborarea pentru cultivarea acestora.

 

În continuare, doamna Georgeta Dicu le-a prezentat fermierilor hibrizii și noutățile din lotul experimental. Hibrizii utilizaţi au fost: CERA 270, CERA 320, EVO 3517, EVO 3617, CERA 380, EXP 3702, CERA 450, iar noutățile au fost EXP 3401, STAR 330 și STAR 390.

 

CERA 270 HP este un hibrid timpuriu, cu un conţinut de proteină în bob de până la 13%, un potenţial de producţie de până la 8-9 t/ha, fiind pretabil pentru cultivare în toate zonele de favorabilitate ale porumbului. Densitatea recomandată este de 65.000 bg/ha la neirigat şi de 80.000 bg/ha la irigat. Acest hibrid este destinat în special gospodăriilor mici, pentru fabricarea mălaiului şi în creşterea animalelor.

 

CERA 320 este un hibrid semitimpuriu, rezistent la temperaturi scăzute de germinare, remarcându-se prin pierderea rapidă a apei din bob la maturitate şi stay-green foarte bun. Numărul de rânduri de boabe este de 16, randamentul în boabe 80-83%, MMB 320-370 grame. Hibridul se pretează pentru toate zonele de cultură, iar densitatea recomandată este de 65.000 bg/ha la neirigat şi de 72.000 bg/ha la irigat. Potenţialul de producţie la neirigat este de 8-10,7 t/ha boabe STAS, iar la irigat de 9,5-13,2 t/ha boabe STAS.

 

EXP 3401 este un hibrid nou, semitimpuriu, cu un randament excepțional. Are prolificitate foarte favorabilă de cultură, este rezistent la temperaturi scăzute de germinare, are o pornire rapidă în vegetație, pierde rapid apa din bob la maturitate și are un stay-green pronunțat.

 

EVO 3517 și EVO 3617 sunt hibrizi produși de o companie parteneră, iar evaluările până în acest moment ne dau speranțe că vor avea rezultate foarte bune. Fac parte din setul de hibrizi care se pretează pentru culturi intensive.

 

CERA 380 este un hibrid simplu mijlociu, cu pornire rapidă în vegetaţie, pierdere rapidă a apei din bob la maturitate, spor de producţie superior altor hibrizi în condiţii de aprovizionare bună cu apă şi elemente nutritive. Însuşiri valoroase: număr de rânduri de boabe: 16-18, randament în boabe: 83-86%, bob mare, dentat, MMB: 340-400 grame. Acest hibrid se pretează în zonele I şi II de favorabilitate pentru cultura porumbului, atât la irigat cât şi la neirigat. Densitatea recomandată: la irigat 75.000 plante recoltabile/ha, iar la neirigat: 62.000 plante recoltabile/ha. Potenţialul de producţie: la neirigat 9,6-13,2 t/ha boabe STAS, iar la irigat 10,8-15,7 t/ha boabe STAS.

 

STAR 390 este un hibrid nou care se pretează pentru siloz și sperăm ca în 2 ani să intre la comercializare.

 

EXP 3702 este un hibrid simplu, mijlociu și are o pornire foarte bună în vegetație. Este rezistent la temperaturi scăzute și pierde rapid apa din bob la maturitate. Inserția stiuletelui medie spre înaltă, randament în boabe 82-86%, bob mare, profund dentat și un MMB de 350-400 grame.

 

CERA 450 este un hibrid simplu, semitardiv, pretabil pentru cultura extensivă la micii agricultori (ştiulete mare, cu număr mare de rânduri de boabe), dar si pentru siloz sau recoltat în boabe, datorită însuşirii de pierdere a apei din bob la maturitate. Caracteristicile de bază: număr de rânduri de boabe: 16-18, randament în boabe: 81-85%, bob mare, dentat, portocaliu, MMB: 350-430 grame. CERA 450 se recomandă în zonele I şi II de favorabilitate pentru cultura porumbului, atât la irigat cât şi la neirigat. Densitatea la irigat este de 75.000 plante recoltabile/ha, iar la neirigat de 62.000 plante recoltabile/ha. Potenţial de producţie: la neirigat 9,5-13,6 t/ha boabe STAS, iar la irigat 12,8-16,7 t/ha boabe STAS.

 

Reporterul revistei Business Press Agricol prezent la eveniment a stat de vorbă cu fermierul Daniel Nica din loc. Unirea, județul Călărași, care a avut amabilitatea să vorbească despre colaborarea cu Expert Agribusiness, dar și despre sezonul agricol.

“Anul acesta a fost unul dificil, cu seceta din toamnă, precipitații puține în iarnă și primăvară, dar totuși, unele culturi au performat chiar și în aceste condiții. În cadrul societății Bliss administrez 595 de hectare pe care le-am cultivat cu orz, grâu, mazăre, lucernă de sămânță, floarea-soarelui și porumb. La orz am obținut doar 4 t/ha din cauza unei furtuni cu grindină, la grâu am obținut nesperat de bine, 6,2 t/ha, la mazăre am obținut o producție foarte mică, de 1,5 t/ha, iar floarea soarelui și porumbul arată bine și foarte bine în momentul de față. La o cantitate medie de precipitații, dar cu o agrotehnică avansată, precum utilaje, hibrizi și soiuri performante, tratamente de calitate am reușit să obțin producții bune la grâu, chiar și la orz, iar la porumb și floarea soarelui estimez producții foarte bune. 

Cu Expert Agribusiness am început o colaborare anul trecut și am realizat un lot demonstrativ unde am testat 8 hibrizi românești: EXP 3702, EXP 3401, CERA 320, CERA 380, STAR 390, EVO 3517 și EVO 3617. Hibrizii sunt extrem de productivi, s-au comportat foarte bine şi estimez o producție medie de 11-12 t/ha la neirigat. Sunt foarte mulțumit și intenționez ca sezonul următor să cultiv 30 de hectare cu hibrizi românești realizați de Expert Agribusiness. 

Mesajul meu pentru fermieri este să ne unim forțele și să facem cooperative care să funcționeze bine. Fără unire nu ne putem lupta cu mentalitățile și cu toți factorii de decizie din România. Trebuie să avem cât mai multă încredere unii în ceilalți pentru a merge mai departe. Iar îndemnul meu este să folosiți cu multă încredere hibrizi românești, adaptați foarte bine pentru zonele țării noastre și vă veți bucura de producții performante. Felicitări Expert Agribusiness pentru un eveniment reușit!”, a declarat Daniel Nica.

 

La finalul prezentărilor, concluziile și socializarea au avut loc într-o atmosferă plăcută, unde fermierii au luat prânzul și s-au bucurat de informații și tehnologii pe care să le aplice în fermele lor şi care să le aducă performanţe.