Atenţie! Se înregistrează zbor intens al fluturilor de Ostrinia nubilalis în sudul României!

Layout 1

Urmăriți dezvoltarea dăunătorilor în cultura de porumb cu ajutorul aplicației Evalio® AgroSystems: 

https://www.evalioagrosystems.fmc.com

 

BULETIN DE AVERTIZARE

SE ÎNREGISTREAZĂ ZBOR INTENS AL FLUTURILOR DE
OSTRINIA NUBILALIS, GENERAȚIA A II – A!

Dacă sunteți în zona de sud, monitorizați culturile de porumb și aplicați tratamentul cu insecticid în următoarele 3-4 zile (8-11 August 2019)

 

EVOLUȚIA CAPTURILOR FLUTURILOR DE OSTRINIA NUBILALIS, ÎN PERIOADA 10 IULIE – 5 AUGUST 2019, ÎN ZONA DE SUD A ROMÂNIEI

 sursa: Evalio® AgroSystems FMC România

 

Amplasare capcane FMC România – sezon 2019

FMC România a amplasat în sudul României peste 70 de capcane feromonale și 5 sisteme automate, în 25 puncte de monitorizare. Scopul acestor capcane este de a monitoriza zilnic capturile fluturilor de Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) în vederea aplicării tratamentelor fitosanitare, la momentul optim.

DE CE ESTE IMPORTANT SĂ COMBATEM OSTRINIA NUBILALIS (SFREDELITORUL PORUMBULUI)?

Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) este un dăunător polifag, periculos care poate afecta serios cultura de porumb. În această perioadă larvele pătrund în știuleții și tulpinile de porumb și sapă galerii. Sub greutatea știuleților și influența vântului, tulpinile se frâng, se reduce capacitatea de nutriție a plantelor și rezistența la secetă. Știuleții afectați putrezesc și influențează cantitatea și calitatea producției. În condiții de umiditate atmosferică crescută (precipitații) înainte de recoltare, pe știuleții atacați se instalează diferite specii de ciuperci saprofite (Fusarium spp., etc.), care determină formarea de micotoxine și dificultăți în vânzarea producției.

Aplicarea tratamentelor în acest moment determină și combaterea eficientă a speciei deHelicoverpa armigera. Începând cu anul 2020, și specia Helicoverpa armigera va fi monitorizată prin sistemul Evalio AgroSystems. În această vară s-a înregistrat un atac intens al acestei specii care produce pagube semnificative la cultura de porumb.

Combaterea eficientă a generației a II-a reduce rezerva dăunătorului pentru anul următor. Verificați intensitatea atacului celor 2 dăunători: Ostrinia și Helicoverpa și acționați în consecință.

 

 

RECOMANDĂRILE FMC PENTRU COMBATEREA OSTRINIA NUBILALIS

DE CE VĂ RECOMANDĂM TRATAMENTUL CU CORAGEN® ȘI AVAUNT®?

Coragen®

  • Coragen® este rezistent și eficient la temperaturile ridicate din timpul verii;
  • Coragen® se poate aplica de la stadiul de 4 frunze ale porumbului până la recoltare (BBCH 14-87);
  • Este rezistent la spălare dacă precipitațiile cad după minimum 2 ore de la tratament;
  • Este selectiv cu entomofauna utilă;
  • Momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate);
  • Datorită activității ovi-larvicide excelente, insecticidul Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpina sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul sfredelitorului tulpinilor de porumb.

Doza omologată: 125 ml/ha

Avaunt®

  • Asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălelor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare;
  • Acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un efect neurotoxic ireversibil;
  • Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22-34⁰C).

* Avaunt® este omologat în UE la cultura de porumb, în România este în proces de omologare.

 

FMC Romania a implementat și în România, programul European de monitorizare a dăunătorilor: EVALIO® AgroSystems

CE ESTE EVALIO® AGROSYSTEMS?

Evalio® AgroSystems este un serviciu digital, gratuit, oferit tuturor cultivatorilor de porumb de către FMC. Acesta monitorizează dezvoltarea dăunătorilor, printre care și Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului), în sprijinul aplicării corecte a tratamentelor la cultura de porumb. Aplicația se bazează pe o rețea de capcane amplasate în locații cheie de monitorizare. Pentru acest prim an, programul cuprinde numai jumătatea sudică a României, cu următoarele județe – Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Teleorman, Argeș, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău. Realizat în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, care asigură consultanță tehnică, programul va fi extins la nivel național, din anul 2020.

Valorile capturilor zilnice ale numărului de fluturi identificați în capcanele feromonale și automate sunt introduse în aplicația Evalio® AgroSystems. Atunci când presiunea dăunătorilor este ridicată și dăunătorul poate produce pagube însemnate culturilor, serviciul Evalio® AgroSystems trimite mesaje de avertizare producătorilor pentru aplicarea tratamentelor, în vederea reducerii pagubelor provocate de dăunători.

Aplicarea tratamentelor fitosanitare, ținând cont de dezvoltarea populației de dăunător și riscul de atac, va duce la o combatere eficientă și la reducerea pagubelor economice în cultura de porumb.

Vă puteți înscrie online accesând: www.evalioagrosystems.fmc.com sau puteți descărca aplicația mobilă Evalio® AgroSystems disponibilă pe dispozitivele iOS și Android.
Accesul în timp real la datele FMC de monitorizare a speciei de Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) vă ajută să vă protejați cultura de porumb și să vă creșteți profitul!
Utilizați informațiile și resursele furnizate de către FMC România și asigurați-vă că sunteți înregistrat în baza de date FMC pentru a primi ALERTA DE TRATAMENT!